vitamientjes

“Meer vitamientjes, jongen”, suggereerde Gerrit als mogelijke oorzaak voor mijn aften. Maar ik denk niet dat mijn –dat ons– dagelijks voedselpakket enorm ongebalanceerd is samengesteld.

We beginnen de ochtend met een glas versgeperst fruitsap. Tessa is al daar al een hele tijd mee bezig, en ze heeft ook mij geconverteerd, dermate zelfs dat we uiteindelijk zo’n halfautomatische cirtuspers in huis hebben gehaald. “Dit toestel wordt ook in bars gebruikt meneer”, zei de verkoper niet zonder trots.

Het ontbijt bestaat verder uit (in mijn geval) volkoren cornflakes met daarin een banaan versneden en rijkelijk overgoten met (halfvolle) melk. Achteraf een tas koffie, en voor de rest van de voormiddag voornamelijk water (ik verbruik toch wel anderhalve tot twee liter per dag).

Het middagmaal is meestal brood (vaak donker rogge, in elk geval iets bruin of grijs), met een tomaat en wat er in huis is van beleg. Daarna komt er voor mij opnieuw koffie bij kijken.

Het avondmaal is vaak warm. Niet mijn voorkeur, maar gezien iedereen boterhammen eet ’s middags, nemen we er ’s avonds wat meer tijd voor, om gezellig aan tafel te zitten. Een home cooked meal, ik heb me laten vertellen dat zulks steeds meer een uitzondering wordt. Dat kan vanalles zijn, van spaghetti tot balletjes in tomatensaus tot kip tot vegetarisch –afhankelijk van de goesting. Met (verse) groenten, en vaak –maar niet altijd– iets van couscous of rijst of aardappelen.

Gesnoept wordt hier bijna niet. De occasionele lat chocolade komt wel in huis, maar eigenlijk zijn we zo geen snoepers. Dan liever de ontbijtkoeken op zaterdag en zondag.

Fruit wordt daarentegen met hopen naar binnengespeeld. Er zijn altijd wel appels, peren, kiwi’s, en bananen in huis, en seizoensvruchten zoals aardbeien, mandarijnen, enz. Opnieuw onder impuls van Tessa, want ik zou zoiets wel eens uit het oog durven verliezen.

Maar zo algemeen beschouwd, denk ik niet dat we ongezond bezig zijn.

4 gedachtes over “vitamientjes”

  1. Chocolade & stress zijn volgens mij – voor mij dan – mijn belangrijkste oorzaken van aften. (Ik heb er dus ook regelmatig last van; afgelopen zomer echter niet, maar nu begint het weer de kop op te steken).

    Heb ook al eens gehoord dat een tekort aan zink ook een oorzaak zou kunnen zijn.
    En ik lees nu hier trouwens, dat het ook wel eens kan veroorzaakt worden door een bepaald ingredient in tandpastas:
    http://users.pandora.be/huisarts-dokter-naesens/aften.html

  2. Zeg, het is weer de moeder hier, he. Ok, dat zijn uitstekende eetgewoonten. Houden zo, jongen.

    Ik blijf het zeggen: Echinacea en eens langs de Osteopaat gaan (wel een geaarde, geen zweverige).

    En probeer eens tandpasta met Echinacea: deze:
    http://www.parodontax.be/nl/specifications.html

    En ga eens naar de kapper, een fris kopke is altijd schoon.
    😉

Reacties zijn gesloten.