de eerste keer

Voor de eerste keer rond de Watersportbaan gelopen, vandaag. Op het programma stond 25 min jog, en ik dacht dat die tijd wel zou volstaan om een toertje te maken. Van traag joggen is vanzelfsprekend weer niet veel in huis gekomen –ik moet misschien wat meer zonetraining doen– met een gemiddelde snelheid van 11,4 km/u over 5,82 km in 30 min. Dertig, jawel, want ik ben van de Watersportbaan nog naar huis teruggelopen ook –ik was in 25 min rond (net geen 5km volgens de GPS). Er waren overigens geen rustpauzes, deze keer.

Een hartslag van 163 bpm gemiddeld, met een piek van 171 bpm (en dat was omdat ik snel de baan moest oversteken). Met die pieken gaat het alvast de goede richting uit, want die dalen; nu nog de gemiddelde hartslag wat lager krijgen? Of kan dat enkel door voldoende (niet: te veel, dus zeker niet meer dan ik nu al doe) te trainen? Tips zijn welkom.

3 gedachtes over “de eerste keer”

  1. Tijdens het nonsjalant rondsurfen, kwam ik langs op je blog en viel mijn oog plots stil op dit berichtje. Ik kan je wel enkele tips geven als student LO, wel wetenede dat het vak trainingsleer dit jaar nog niet aan bod is gekomen ;).
    De belangrijkste raad die ik je kan geven is om in een lagere hartslagzone te trainen, je gemiddelde moet zeker onder de 160 bpm gaan, ga je hoger, dan train je eerder je anaerobe ‘uithouding’. De nadelen hiervan zijn, dat je ten eerste niet je aerobe (pure) uithouding optimaal traint, wat de basis is van een conditie en anderzijds verbrand je er zelfs minder vet mee dan wanneer je in een lagere hartslagzone zou trainen.
    Spits je dus eerst en vooral toe op rustige duurtrainingen (30 min aan 140 à 155 bpm), doorspect met 1 of 2 keer een minuutje te wandelen. Houd dit een tiental weken aan, daarna kan je overgaan op bvb 2 duurtrainingen en 1 intervaltrining. Maar de basis is wel de duurloop. Er zijn wel ergens start to run schema’s te vinden denk ik.
    Nu, het is makkelijker gezegd dan gedaan om “traag” te lopen.

  2. Traag lopen is inderdaad het grootste probleem dat we altijd zien bij mensen die net van een start-to-run of andere initiatie komen. Mensen hebben altijd de neiging om snel te lopen. Lange traaaage duurlopen zijn essentieel om op langere termijn je hartslag verder naar beneden te krijgen.

Reacties zijn gesloten.