tuinenpad

Zondag kon je voor de zesde keer in een aantal Gentse tuinen binnenkijken (tien privétuinen en één openbare). Tessa had ook voor mij een kaart gekocht, maar eigenlijk interesseerde het me niet echt om uitleg te krijgen over een heleboel stadstuinen. Met één uitzondering: Smidsestraat 78. Dat is namelijk de pastoorswoning, waar ik in mijn prille jeugd (we spreken voornamelijk over de jaren 70) heel vaak ben geweest.

Mijn groottante (de zuster van mijn moeders moeder) was er dienstbode bij de pastoor, en dus kwamen wij daar vaak op visite. Ik herinnerde mij een grote tuin, met een wandelpad (in de vorm van een ‘8’), een moerbeiboom, een vogelkooi achteraan over de ganse breedte van de tuin, een vijver in de achterste lus van de ‘8’, en een terras dat hoger lag dan de tuin en aan de keuken grensde. Mijn groottante en de pastoor zijn daar een 20 jaar geleden uit verhuisd naar een nieuwbouw pastorie in de Rijsenbergstraat (ondertussen is de pastoor overleden en woont mijn groottante alweer elders –maar nog steeds in de buurt), en sindsdien heb ik die tuin niet meer gezien. Maar in mijn herinneringen was die gigantisch.

De tuin blijkt nog steeds groot, maar kleiner dan verwacht. Van de ‘8’ blijft enkel nog het open achterste deel over, de moerbeiboom en de vogelkooi zijn weg, de vijver en het terras zijn er nog. Er woont nog steeds een pastoor, en er speelde een meisje dat niet ouder kan geweest zijn dan toen ik er de laatste keer geweest was. Tout se transforme.

Tuinenpad, binnenkijken in 10 privétuinen en 1 openbare tuin, vindt ook nog plaats nu zondag 10 juni, van 14u tot 17u30.

Een gedachte over “tuinenpad”

  1. Als ik dat hier goed lees, hebt gij de waarschijnlijk beste film van 2007 nog niet gezien? Hoog tijd om Das Leben der Anderen ergens te gaan genieten, en ik wil gerust nog een tweede keer mee.

Reacties zijn gesloten.