gemiddeld

Mijn geliefde Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) stelt vandaag een aantal statistieken beschikbaar omtrent:

Maar, o ramp: die bestanden zijn enkel in het Engels en het Frans opgesteld QD6 Combien pesez-vous (en kg) sans vos chaussures et vos vêtements ? – QD6 How much do you weigh (in kg) without shoes and clothes? en ook QD5 Combien mesurez-vous (en cm), sans vos chaussures ? – QD5 How tall are you (in cm) without shoes? Dat moet wel indruisen tegen één of andere taalwetgeving. Snel! Voor het Vlaams Blok er een parlementaire vraag over stelt.

Edoch! Zo weet u nu met mij dat de gemiddelde Belg 1m70 groot is (ofte 1m76 voor een man en 1m64 voor een verder ongediscrimineerde vrouw); dat zelfstandigen (1m73) en kaderleden (1m75) groter zijn dan werklozen (1m70) en gepensioneerden (1m67), maar de huisvrouwen (m/v) onder u (Femmes- hommes au foyer – House persons) zijn het kleinste van allemaal, met amper 1m63 gemiddelde lichaamslengte. (Niet mee inzitten, beste huisman, ‘k heb een kleintje maar ‘k schiet verre zong Arno in putain putain voor TC-Matic!)

En hoewel Nederlands geen onderdeel is van het document, zijn Vlamingen vanzelfsprekend groter (1m71) dan Walen of Brusselaars (1m69). Cijfers liegen niet, beste landgenoten. Dan zou ik het nog kunnen hebben over het verband tussen het gewicht en de lengte, maar wacht, ik heb nog een andere tabellenreeks.

De gemiddelde Belg weegt zo’n 72 (komma zeven) kg; dat is te zeggen: 79,1 voor uwen vent of 66,7 voor uw madam. Zelfstandigen (77,6 kg) en kaderleden (80,4) kg wegen veel meer dan al de rest. Al liggen de huisvrouwen (m/v) deze keer niet aan de staart (68,3 kg); die plaats is voorbehouden voor de studenten (64,2 kg). En in Brussel (68,8 kg) is het eten beduidend slechter dan in Vlaanderen en Wallonië (73 kg).

Boeiend!

(Michel zou er ongetwijfeld een sparkline bij plaatsen, edoch, ik heb geen tijd. Ik moet mij met te veel andere nutteloze dingen bezig houden.)

Een gedachte over “gemiddeld”

Reacties zijn gesloten.