Lightroom en Aperture

Laat ons meteen maar het volgende vaststellen: Lightroom is sneller dan Aperture. Dat gezegd zijnde, merk ik daar op mijn MacPro hoegenaamd bijna niets van. Maar geen nood, ik ga u (en mijzelf) niet vervelen met allerlei techtalk. Daar bestaan betere bronnen voor.

Ondertussen heb ik Lightroom (LR) en Aperture (AP) zowat een maand naast elkaar gebruikt, waarbij mijn (lichte) voorkeur uitgaat naar Aperture. En dat is zuiver gebaseerd op het eindresultaat.

De foto-interface van LR is veel aangenamer, zoals bijvoorbeeld de split screen om voor en na te vergelijken. Bovendien beschikt LR over een heuse history voor de bewerkingen die je hebt uitgevoerd, en dat is zeer handig. AP werkt evenwel veel beter met de loupe om de geschikte witbalans te vinden, en voor onderbelichte beelden (belangrijk bij concertfotografie) past AP de exposure mooier aan.

Al ben ik er nog niet volledig uit, én ik heb bovendien nog een dag of vijf alvorens mijn LR trial afloopt. Mogelijks dat ik het komende weekend in extremis nog wacht duchtiger ga vergelijken. In elk geval, RAW processing is in mijn workflow niet meer (maar ook niet minder) dan een noodzakelijke tussenstap voor exposure en white balance. De echte verwerking gebeurt nog altijd in Photoshop (retouching, sharpening, etc.)

4 gedachtes over “Lightroom en Aperture”

  1. Ik heb dan toch een lichte voorkeur ontwikkeld voor Lightroom. Mijn grootste pro voor Aperture was eigenlijk de Applescript functionaliteit, wat Lightroom helemaal niet heeft!
    Het feit dat Lightroom XMP ondersteunt (en ook Flickr) maakt nu mijn nood aan scripting overbodig 😉 En eigenlijk had Aperture dat toch ook moeten doen. En dan moet daar inderdaad alle voorbeelden die jij opnoemt (split screen, history,…) Mijn lichte voorkeur gaat toch naar LR uit, en die voorkeur blijft groeien (mijn trial voor aperture is reeds voorbij, LR nog maar pas begonnen). Ik zie weinig verschil in eindresultaat, maar heb dan ook nauwelijks in onderbelichte situaties gewerkt…

  2. En dan is er ook nog Lightzone, ook plezant speelgoed. Ze hebben ook een 30 dagen proefversie. Mijn keuze is gemaakt: Lightroom.

  3. Ik heb met beide al gespeeld in trial. Aperture heeft een goeie manier van projecten beheren, maar vraagt veel werkgeheugen, processorkracht and harde schijf ruimte.

    Lightroom is als browsing en bewerkingstool zeer handig. Anderzijds vind ik de RAW bewerking van ACR via bridge/photoshop nog steeds handiger. Ik gebruik momenteel geen van beide actief.

  4. Wel, het enige wat ik nodig heb, is die dropper om de witbalans te bepalen. Maar die zit er helaas niet bij, bij ACR 🙁

Reacties zijn gesloten.