dorstlesser

Vermoeiend is dat, die hitte. Te warm om te slapen, te warm om te werken, te warm om te lezen, te warm om naar TV te kijken. Hoe hoger de temperatuur, hoe lager de activiteitsgraad. Eenmaal boven de dertig graden, voel ik mij zoals in een bad: loom, met soms net genoeg energie om een blad om te slaan en van een drankje te slurpen.

Een geschikte dorstlesser is koffie. Niet zozeer het warme spul, al gaat ook dat er vlotjes in, maar een ijsgekoelde variant.

Vul een hoog (hitte- of liever: temperatuurwisselbestendig) glas met ijsblokjes. Giet er een bodempje melk bij (naar smaak –liefhebbers van zoet kunnen er altijd suiker aan toevoegen, maar dat lest natuurlijk minder de dorst). Maak een goede, sterke koffie; zelf gebruik ik een mokka pot, waaruit je net één tas kan halen. Giet de hete koffie over de ijsblokken in het glas, en wacht even tot alle ijsblokjes gesmolten zijn (ondertussen kan je altijd een tweede pot zetten), goed roeren, én klaar.

Heerlijk verfrissend. (En het helpt mij ’s ochtends wakker te worden na weer een veel te korte nacht.)

Een gedachte over “dorstlesser”

  1. Volgens mij klopt het niet helemaal wat je zegt. Net zoals alcohol er voor zorgt dat je lichaam uitdroogt doet Koffie dat ook. Koffie bevat Cafeïne dat juist zorgt voor een uitdrogend effect. De Cafeïne zet je nieren namelijk aan tot water afscheiding.

    Als je koffie drinkt is het dorstlessende effect maar van korte duur.

    (cafeïne vrije koffie zou wel een dorstlesser kunnen zijn, maar dat is water ook ;)).

Reacties zijn gesloten.