films 200605

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch

 1. Tarzan / 1999 / DVD / **
  ’t Is een traditionele Disney hé. Leuk om naar te kijken, maar niet vernieuwend of zo.
 2. Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith / George Lucas / 2005 / DVD / **
  Blij dat ik hem gezien heb, maar ik zat er niet echt op te wachten. Hayden Christensen kan niet acteren, maar desondanks heeft Lucas toch goed werk afgeleverd, en een mooi aanknopingspunt met de rest van de saga gemaakt. Ontspannend, maar niet meer dan dat.
 3. The Life of David Gale / Alan Parker / 2003 / VijfTV / **
  Mooi uitgewerkt; elke film met Kevin Spacey krijgt van mij al wat extra krediet; maar het aller-allerlaatste deel is er misschien net wat over. Onderhoudend werk evenwel.
 4. Hulk / Ang Lee / 2003 / KA2 / *
  Eric Bana kan niet acteren, al doet hij nog zo zijn best. Nog een geluk dat Jennifer Connelly vaak genoeg in beeld kwam. De Hulk. Met verschrikkelijk slechte special effects die een uiterst ongeloofwaardige groene bosaap opleverde — die met veel goede wil aan le Géant Vert deed denken. Eén ster uit nostalgie.
 5. The Machinist / Brad Anderson / 2004 / DVD / ****
  Gezien op het filmfestival in 2004, vorig jaar ongemerkt in de bioscoop gepasseerd, en dus moeten wachten tot anderhalve week geleden voor hij op DVD uitkwam, om hem opnieuw te kunnen zien. Schitterende film, met vaak invloeden van Hitchcock (inclusief de score die aan Bernard Herrmann laat denken). (bespreking)
 6. The Last Samurai / Edward Zwick / 2003 / DVD / **
  Tom Cruise speelt precies in een remake van Shogun! Niet dus, maar de film sluit daar wel bij aan (dezelfde tijdsperiode o.a.), en staat niet volledig misplaatst in het rijtje spaghetti-westerns en commerciële Samurai-films. Zwaar commercieel, stereotiep en uiterst voorspelbaar verhaal, maar niettemin degelijk geacteerd en leutig om zien.
 7. Saw / James Wan / 2004 / DVD / (*)
  Deze film overleeft ook een tweede screening niet, en Cary Elwes kan nog steeds niet acteren. Maar voor 5 EUR kon ik hem niet laten liggen. (bespreking)
 8. Hauru no ugoku shiro (Howl’s moving castle) / Hayao Miyazaki / 2001 / DVD / **(*)
  Beter dan de gemiddelde kinderfilm tegenwoordig, maar niet zo goed als Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away). Niettemin, leuk sprookje (met de nodige inconsistenties) waar we allemaal van hebben genoten.
 9. Urban Legends: Final Cut / John Ottman / 2000 / KA2 / *
  Tsja. Geen cliché wordt gespaard. Aardig tijdverdrijf zonder een sprankel originaliteit.
 10. Ice Age: The Meltdown / Carlos Saldanha / 2006 / Kinepolis Gent / **(*)
  Waardige opvolger van de eerste Ice Age. Veel clichés, veel ‘verwijzingen’ naar Disneys (Jungle Book bvb), en veel geflirt met sociaal geëngageerde dingen zoals identiteit, discriminiatie en jongeren-subculturen. De aanwezige jeugd was er dol op, en stond te springen en te roepen in de zaal. Lang geleden dat ik dat nog in die mate had gezien. Als kinderfilm: zeer geslaagd dus.
 11. Anger Management / Peter Segal / 2003 / KA2 / (*)
  Veel dwazer dan dat moeten ze toch niet worden, de hollywoodfilms. Oerdomme commerciële brol.
 12. Volver / Pedro Almodóvar / 2006 / Sphinx / ***(*)
  Ondanks de gruwelijk slechte omstandigheden waarin ik deze film heb gezien (zaal 1 in de Sphinx s-cks big time en het publiek was niet meteen het meest aangename te noemen), kan ik er met de beste (slechtste?) wil van de wereld niet negatief over zijn. Wat niet betekent dat er geen minpuntjes zijn. Die vierde ster komt er net niet, omdat (1) ik het einde verkeerd gekozen vond (er waren minstens drie andere momenten waarop het beter had kunnen eindigen) (2) het allemaal net iets té smooth is en (3) enige diepgang in het verhaal net iets te ver weg blijft. Maar het blijft evenwel een aanrader. Gaat dat zien! (Bespreking)

(films vorige maand)