films 200603

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch

 1. Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit / Nick Park & Steve Box / 2005 / DVD – Vlaamse versie / 0
  Opgelet met de beoordeling: de film blijft goed, maar doe uzelf een plezier, en kijk niet naar de Vlaamse versie. Het Westvlaams en de andere dialecten waren absoluut geen noodzaak, en hebben voor mij de filmbeleving volledig verprutst. Duizenden keren beter in de oorspronkelijk Engelse versie; een vette nul voor de Vlaamse stemmen.
 2. Oldboy / Chan-wook Park / 2003 / DVD / ***
  Zeer aangename film. Hoewel aangenaam misschien een foutieve woordkeuze is. Park gaat net (niet) over de grenzen van het verdraaglijke, en geeft een prachtige ’twist’ aan het verhaal. Een zeer geslaagd einde, een schitterende opbouw en een mooie psychologie. Verwacht u niet aan gezellige cinema, maar wel aan een confronterende, goed gemaakte film. Een beetje gewelddadig (maar niet gratuit), en beslist de moeite waard.
 3. The Italian Job / F. Gary Gray / 2003 / KA2 / *(*)
  Pretentieloze ontspanning tijdens het weekend. Ik kan me niet voorstellen dat daar veel volk naar in de cinema is gaan kijken. Een klein beetje benieuwd ook naar de originele versie met Michael Caine, maar ik heb zo’n vermoeden dat ik die ooit wel al heb gezien. Ik ben lang een fan geweest van Michael Caine.
 4. Twilight of the Dark Master / Akiyuki Shinbo / 1997 / DVD / *
  Niet echt wat ik er van verwacht had. Goed voor stereotiepe goed/slecht manga/anime, met net geen Japanse tentakelseks. Ik had het gevoel ergens middenin een serie te zijn binnengevallen, maar ik weet niet of dat ook zo was. 50 minuten tijdverlies.
 5. Anklaget (Accused) / Jacob Thuesen / 2005 / DVD / ***
  Een film die ik eigenlijk in de cinema had willen zien. Begint een beetje saai (ttz blijft teveel binnen de verwachtingen), maar maakt in de tweede helft veel goed. Dochter beschuldigt vader van ‘lichamelijke toenadering’, maar beide ouders vallen volkomen uit de lucht. En net wanneer ze denken dat alles achter de rug is, valt er nog af te rekenen met de vooringenomenheid van de rest van de wereld. Veel dwaalsporen in deze film (zeker geen PC toestanden), en een zeer krachtige uitwerking van de personages. Op het einde had ik het nogal moeilijk mijn kotsneigingen te onderdrukken. Geen fantastische film, maar zeker de moeite waard.
 6. Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life / Jan de Bont / 2003 / KA2 / *
  Ofte: op zoek naar de doos van Pandora. Leuk en ontspannend, maar geen Grote Cinema natuurlijk. En dat ambieert de film ook niet. Mega-keren beter dan die Twilight of the Dark Master, hierboven.
 7. Fauteuils d’orchestre / Danièle Thompson / 2006 / Studio Skoop / **
  Niet meteen iets voor in de DVD-collectie, maar best leuk om naar uit te kijken voor op TV. (bespreking)
 8. Ray / Taylor Hackford / 2004 / DVD / **(*)
  Drugs en muzikanten lijkt een geslaagde formule. Voor Cash (Walk the Line) was er Ray, en ook deze film mag er zijn. In beide gevallen is er een belangrijke rol weggelegd voor een dode broer (en een liefhebbende echtegenote). Goede muziek, een beetje een oppervlakkige behandeling van de nevenliggende thema’s (rassendiscriminatie), maar er valt natuurlijk ook verschrikkelijk veel te vertellen. Goed om zien.
 9. Sideways / Alexander Payne / 2004 / DVD / *(*)
  Geef er een (half)open einde aan, en Amerika vindt het fantastisch. Wat doet dit in godsnaam in de IMDB top 250? OK, het is een acceptabele film, een snuifje Woody Allen, een beetje Rob Reiner, en we hebben een neurotische en complexe liefdesrelaties, maar een weesterwerk zou ik dit niet echt noemen.
 10. Y tu mamá también / Alfonso Cuarón / 2001 / DVD / ***(*)
  Vier sterren of niet, het is een moeilijke beslissing. Een absolute aanrader; bijna onvoorwaardelijk de beste ‘coming of age‘ film die ik heb gezien (ik ben altijd al gek geweest van Martin Amis The Rachel papers, verfilm door Damian Harris in 1989 met Ione Skye (Leitch), dochter van Donovan). Herinnert u zich, vorige maand, The Dreamers van Bertolucci? Waar Bertolucci meende zijn film te moeten bouwen rond een schok-effect van een incesteuze tienersexrelatie? Bij Cuarón is die sex vanzelfsprekend, en bouwt hij een ganse film rond adolescentie, de spanningen in die tijd, en hoe de vriendschappen in die periode niet noodzakelijk uitmonden in een vriendschap voor het leven (hoewel je daar toen van overtuigd was). Zién!
 11. Sen to Chihiro no kamikakushi (Spirited Away) / Hayao Miyazaki / 2001 / DVD / ***
  Kijk, dat is nu eens een film die verdiend in de IMDB top 250 staat. Ik heb hem op een zaterdagnamiddag met Henri bekeken, en hoewel hij voor hem soms een beetje griezelig was (6,5 jaar), denk ik toch dat hij hem de waarden bijbrengt die ik hem graag zie absorberen (hoer graag had ik hier het EN werkwoord acquire gebruikt). Als u hem nog niet gezien hebt (de film dan, Henri is te zien via mijn Flickr account), kan ik het u met aandrang aanraden.
 12. Ice Age / 2002 / DVD / **(*)
  Henri herinnerde zich Ice Age niet meer, en het leek me dan ook de perfecte aanloop naar de release van Ice Age 2 op het einde van de maand. Blijft een goede film, en de animatie is nog helemaal niet verouderd (de mensen waren toen al halfslachtig geportreteerd).
 13. Hostel / Eli Roth / 2005 / Decascoop / 0
  De grootste brol in járen; puberwerk. (bespreking)
 14. Syriana / Stephen Gaghan / 2005 / Decascoop / **
  Mja. Ik was niet overtuigd van Syriana. Een beetje overhyped misschien. Interessant, daar niet van, en mooi opgebouwd, maar mist een beetje schwung. (Wat doet deze film overigens in Kinepolis.) Komt niet in de DVD-collectie.
 15. The Descent / Neil Marshall / 2005 / Decascoop / **
  Sterke vrouwen in de hoofdrol in een griezelverhaal. (bespreking)
 16. Derailed / Mikael Håfström / 2005 / Decascoop / **
  Een (commerciële) format-thriller, maar wel een goede. Geen Grote Film, maar wel een geslaagde manier om pakweg het weekend in te zetten of een werkdag af te sluiten.
 17. CloseUp / Fabrice Chan-Chiang / 2004 / Off-Off / **(*)
  Wreed wijs! En veel meer hoeft daar niet van gezegd worden.

(films vorige maand)

Een gedachte over “films 200603”

 1. Syriana liet me ook wat op mijn honger zitten. Maar ik was die avond wel niet super fris. Dus zeker te herbekijken op DVD.

  Y tu mamá también zou ik niet meer dan 3 sterren geven en Sideways zéker 2.

Reacties zijn gesloten.