films 200602

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch

 1. Amores perros / Alejandro González Iñárritu / 2000 / DVD / ***
  Amores perros (hondenliefde(s)) is een lange, lange film. Maar minstens zo goed als hij lang is. De regisseur neemt de tijd om het plot en de structuur terdege uit te werken, en dat resulteert in een beklijvende film die geen moment gaat vervelen. Ondanks de flashbacks en -forwards en de hectische beelden (als is er van nerveus camera-werk geen sprake) verdwalen we nooit in de verhaalstructuur. De regisseur slaagt erin ons helder en duidelijk door de film te leiden. Een puike prestatie van Alejandro González Iñárritu die ons in 2003 21 grams bezorgde.
 2. The Dreamers / Bernardo Bertolucci / 2003 / DVD / *
  Oei. Het maken van Franse ‘intellectuele’ films laat je toch maar beter aan de Fransen over. Verdoe uw tijd niet, tenzij oeverloos gezwets en naakscènes die het Amerikaanse publiek doen steigeren maar het Europese verveeld achterlaten uw ding zijn.
 3. The Libertine / Laurence Dunmore / 2004 / Studio Skoop / **(*)
  Dit debuut van Dunmore schept hoge verwachtingen. De film is voorzien van een zeer toepasselijke score door Michael Nyman. Johnny Dep schittert als de Earl of Rochester! Zeer genietbaar.
 4. The Core / Jon Amiel / 2003 / TV / *(*)
  Joepie, een rampenfilm. Ontspannend, en met veel plezier bekeken; het moet niet altijd een twister zijn. De regisseur is zichzelf niet verloren in de special effects, maar weet zich –verrassende genoeg– te beheersen. (Als is dat dan ook de enige verrassing in de film.)
 5. Blowup / Michelangelo Antonioni / 1966 / DVD / ***
  Meesterwerkje van Antonioni. Waar men tegenwoordig met veel aplomb het kleinste detail digitaal weet uit te vergroten, leverde dit in de jaren ’60 stof genoeg op om een ganse film mee te vullen. Een tijdsdocument. (Met een bijrol voor de 20-jarige Jane Birkin.)
 6. Solaris / Steven Soderbergh / 2002 / DVD / ***
  Dit is geen remake van Tarkovsky’s Solarys. Soderbergh legt duidelijk andere klemtonen (de voorgeschiedenis tussen Chris en Rheya is hier belangrijker), en weert de al te technische zaken die in een moderne verfilming enkel verouderd zouden overkomen. Het is in elk geval zeer de moeite om de drie bronnen te vergelijken.
 7. Ju-on: The Grudge 2 / Takashi Shimizu / 2003 / DVD / *
  Pffft. Haal bijlange het niveau van de eerste niet. Veel minder mysterie, wel een goede poging tot verrassende structuur.
 8. Daredevil / Mark Steven Johnson / 2003 / TV / *
  Oei. In tijden van Sin City, en waarin de z/w tegenstellingen van de comics verdwijnen is dit wel een mager beestje. Het is een opeenstapeling van saai actiescènes, met slechts een flinterdun verhaal. En dan hebben we het nog niet eens over het acteerwerk gehad.
 9. Three Times / Hou Hsiao-hsien / 2005 / Studio Skoop / **(*)
  Stylistisch zeer knappe film van de regisseur van The Puppetmaster. (bespreking)
 10. Solarys / Andrei Tarkovsky / 1972 / DVD / ****
  Tarkovsky houdt zich tamelijk sterk aan het boek van Lem. Hoewel de filmtechnieken (met name de special effects) en de visie op de toekomst verouderd zijn, wordt dit door de kijker niet als zodanig ervaren. Tarkovsky is er in geslaagd de ‘saaie’ passages uit het boek te vermijden, door de voorgeschiedenis van de Solarys-expedities in het inleidende gedeelte van de film te brengen; voor de rest wordt de verhaallijn grotendeels consequent gevolgd. De parallellen met 2001: A Space Odyssey (Kubrick, 1968) zijn voor de hand liggend. Net zoals bij 2001, verwacht u maar beter geen actiefilm. Maar dit is wel een monument van een film (een niveau hoger dan die van Soderbergh, die ik ook met veel plezier bekeken heb).

(films vorige maand)