Google Nexus 7

Gezien we hier content zijn van dat Android gedoe (het belt, het sms’t, het whatsapp’t en het connecteert met dropbox en adresboeken en kalenders), werd de nieuwe tablet een van hetzelfde kamp. Goedkoper dan het Apple alternatief, en voor de rest zal het ook doen wat ik het vraag. Vandaag werd het ding aan huis geleverd, met even eenvoudige instructies als die van Apple: gewoon aanzetten (en volledig opladen).

20130904_nexus

Edoch. Aanzetten is geen probleem, en voor het overgrote deel van de huishoudens uitgerust met Wifi, zal er verder geen vuiltje aan de lucht zijn. Alhier is de wifi evenwel beveiligd, en niet alleen met een paswoord want enkel toestellen waarvan het MAC adres als ’toegelaten’ werd ingegeven, kunnen op het netwerk (een MAC adres is een beetje gelijk een chassisnummer voor een computer).

Het eerste wat die Nexus 7 vraagt, als het toestel wordt aangezet, is wifi toegang om zichzelf te kunnen registreren. Geef mij het MAC adres van het toestel, en ik plaats het ding bij in de ’toegelaten’ lijst. Op de Nexus doos stonden echter wel een heleboel nummer-lettercombinaties, maar helaas geen MAC adres. En zonder wifi geraakt u niet ‘in’ het toestel om dat adres op te zoeken. Een gigantische fail wat betreft gebruiksvriendelijkheid.

Op de fora is het euvel gekend, en de Google fanboys zijn er als de kippen bij om het probleem te minimaliseren (Apple fanboys zouden waarschijnlijk hetzelfde doen, net zoals die van Microsoft, en blahblahblah):

I’d imagine the number of people who lock their wifi by MAC address is tiny relative to the number of tablet users. And most of them are the kind of people who root the device straight out of the box. Blasting Google for accommodating 95% of their customers just looks a bit out of proportion.

Ook de vermelding It’s just for initial setup. After an account has been created and/or assigned to the device you technically don’t ever need to connect to the Internet again. helpt niet echt. Wie niet voorbij de initial setup geraakt heeft niet veel aan die ‘geruststelling’.

Gelukkig had ik nog ergens een ander wifi bakje, dat ik aan de router heb gehangen en waarmee ik dan wel zonder beveiliging op internet geraakte (en vooral aan het MAC adres van het toestel). Probleem opgelost. Maar toch. Ik zag mij al naar een hotspot zoeken om het ding aan de praat te krijgen. En ik kan mij best voorstellen dat iemand (zoals hier) het ding terugstuurt en een toegankelijker toestel in huis haalt.

(Ondertussen is de tablet volledig geactiveerd, geïnstalleerd en gesynchroniseerd. Straks eens een filmpje bekijken via plex.)