John Zorn/Bill Laswell/Milford op Jazz Middelheim

Ornette Coleman moet wegens ziekte (voedselvergiftiging) forfait geven voor Jazz Middelheim. Coleman was de headliner voor de eerste dag van het festival, en het was dan ook geen evidentie om, amper 48 uur voor het voorziene optreden, een waardige vervanger te vinden.

Gelukkig vond de organisatie al gauw John Zorn bereid om op het vliegtuig te springen, samen met bassist Bill Laswell & percussionist Milford Graves, om Coleman te vervangen. Vorig jaar bracht Zorn een veelgeprezen concertdag op Middelheim, en Laswell speelde in 2008 nog een donderende set EX-material. Milford Graves werkte al vaker samen met John Zorn, maar Graves speelde ook met onder meer Sun Ra, Albert Ayler en Don Pullen.

Misschien spelen ze donderdag wel een stukje Spy vs Spy: The Music of Ornette Coleman.

John Zorn door Bruno Bollaert Bill Laswell door Bruno Bollaert

De volledige line-up voor 16 augustus:
21u30 John Zorn/ Bill Laswell/ Milford Graves
19u30 Night Of The Jazz Guitars feat. Larry Coryell with Special Guest Philip Catherine
17u30 Kris Defoort Trio

Na het concert van Zorn/Laswell/Graves volgt er nog een (gratis) jamsessie onder leiding van Bart Maris in het Grand Café van deSingel. Maris heeft voor donderdag de Beren Gieren opgevorderd en zet de jam in met pianist Fulco Ottervanger, bassist Lieven Van Pee en drummer Simon Seghers.

Jazz Middelheim, 16-19 augustus 2012, Park Den Brandt, Antwerpen. Dagtickets zijn beschikbaar vanaf € 37; een festivalpas kost € 122.