Newport (5): homeward bound

Newport Jazz Festival, Newport, RI door Bruno Bollaert

En dat was het dan. De volgende dag reden we naar Logan Airport in Boston, met het dak open, en ik weigerde mij voor de laatste dag met factor zoveel in te smeren. Een mijl of tien voor de luchthaven begon de file echt file te worden, en de temperatuur gaf 105%deg; F aan (dat is net iets meer dan 40° C). Toen we de wagen afhaalden, een paar dagen eerder, had de verhuurmeneer gezegd dat hem met een zo leeg mogelijke tank terug moesten bezorgen. Ze rekenen immers sowieso een volle tank aan. Het leuke aan de Mustang is dat hij ook aangeeft hoeveel mijl we nog kunnen rijden met de bezine die nog in de tank zit; en in de file kwamen we uit op 23 mijl, terwijl de gps ons nog een tiental mijl voorspiegelde. Helaas was er een nauwelijks bewegende file in de Massachusetts Turnipike, venwaar het nog een goede drie mijl tot het verhuurbedrijf was. De Mustang hield ons nog genoeg brandstof voor 13 mijl voor (na de voorgaande files), maar dat debiet zagen we zienderogen slinken. Toen we bij het verhuurbedrijf aankwamen, hadden we nog brandstof voor 7 mijl over.

Newport Jazz Festival, Newport, RI door Bruno Bollaert

Vegetarisch eten in de USA is supereenvoudig trouwens. Het volstaat volgend verzoek uit te brengen “could you perhaps grill me some vegetables please, I’m vegetarian“, en de wonderbaarlijkste maaltijden worden op uw bord getoverd. Vaak wordt er ook nog gevraagd of eieren of melk of kaas wél mag. Ik heb heerlijk gegeten.

Op het bord hierboven –gegeten in een steak restaurant– liggen mushrooms, geen vlees. Ze waren overheerlijk –en ik ben niet eens een fan van mycologisch voedsel.

Newport Jazz Festival, Newport, RI door Bruno Bollaert Newport Jazz Festival, Newport, RI door Bruno Bollaert

De drie dagen festival zijn voorbij gevlogen. Newport Jazz is één van de meest interessante jazz festivals die ik al heb bijgewoond (behalve de onze dan –duh). De lineup, het aanbod en de uitvoering van de muziek, de drie podia waartussen kan worden gelaveerd, het weer, en de relaxte houding van organisatie en luisteraars: het plaatje klopte helemaal. Een gigantische aanrader –die u meteen kan koppelen aan een vakantie aan de East Coast (niet te versmaden voor lobster lovers overigens).

De volledige lineup vindt u op de site van het Newport Jazz Festival. Wie het festival wil herbeleven, kan terecht bij NPR. U kan er o.a. de integrale concerten van The Bad Plus + Bill Frisell; Kurt Elling; Bill Frisell Plays John Lennon; en John Hollenbeck’s Claudia Quintet + 1 beluisteren. Doen!