Jazz Middelheim komt eraan

Zelf kon ik er helaas niet bij zijn, op de persconferentie van Jazz Middelheim die vanochtend plaatsvond in Antwerpen. Ik had een vroege afspraak (9.30 is toch vroeg), waardoor ik onmogelijk om 11u in Antwerpen present kon geven. Ik haalde het wel in De Bijloke, waar op datzelfde moment het seizoen 2012-2013 werd voorgesteld –daar kom ik later op terug.

Ornette Coleman

Jazz Middelheim opent op donderdag 16 augustus met Ornette Coleman, die in 2007 een bijzonder gesmaakt concert op datzelfde festival bracht (foto hierboven), en in 2010 op Gent Jazz. De dag start echter met het Kris Defoort Trio (met Nicolas Thys en Lander Gyselinck), dat met Live in Bruges het honderdste album op het WERF label heeft uitgebracht. Voor Coleman is er het project Night Of The Jazz Guitars met o.a. Larry Coryell en Philip Catherine, die in 1976 het album Twin House uitbrachten. Onvervalste top, zo wordt beweerd.

Toots strijkt traditiegetrouw op Middelheim neer, op de tweede dag van het festival (vrijdag 17 augustus), met zijn Toots90 tournee. Diezelfde dag spelen trouwens ook Stefano Bolani & Hamilton de Holanda, en Eric Vloeimans & Holland Baroque Society.

Na het succes van Jamie Cullum, wordt ook dit jaar de (kwaliteitsvolle) mainstream niet geschuwd, want op dag drie (zaterdag 18 augustus) speelt niemand minder dan Paolo Conte. Het lijkt mij niet overdreven om te stellen dat de man destijds menigeen wat interesse voor jazz heeft bijgebracht. Tuur Florizoone opent die dag met het fel bejubelde MixTuur en tussenin speelt Zara McFarlane, één van de grote beloftes uit de Britse jazzscene.

Het festival wordt op zondag 19 augustus afgesloten door Abdullah Ibrahim, die wordt vooraf gegaan door Avishai Cohen, en door Jef Neve, en door Flat Earth Society + Ernst Reijseger. Heel erg genietbare muziek allemaal, die volstrekt past binnen de gemoedelijkheid van het Antwerpse festival.

Jazz Middelheim vindt plaats van 16-19 augustus 2012 in Park Den Brandt, Antwerpen. Dagticket in voorverkoop kost 37 euro
; een festivalpas kost 122 euro. Er komt per ticket telkens 2,50 euro reservatiekost bij.