Phronesis (zondag in O.)

Er zijn een paar ontluikende mainstream groepen waar wij geen nee tegen kunnen zeggen. Het Jef Neve Trio bijvoorbeeld (al is die natuurlijk wel al ver beyond ontluikend), het Portico Quartet, het Neil Cowley Trio (tot op zekere hoogte toch), en Phronesis. Deze laatste wordt steevast vergeleken met The Bad Plus (TBP) of E.S.T., al vermeen ik dat het toch correcter is om te spreken van een duidelijk merkbare invloed dan van een echte vergelijking (TBP staat een paar niveaus hoger).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hZIszxMLvOo&w=500&h=284]

De spilfiguur in Phronesis is bassist Jasper Høiby, die wordt bijgestaan door pianist Ivo Neame en huppeldrummer Anton Eger. Hun derde album, Alive, zorgde voor bekendheid bij het bredere publiek; en hun vierde album, Walking Dark, wijst de weg naar de verdere evolutie als leaderless band. Dat vierde album werd heel recent gereleast, maar de band toert ondertussen al een dik half jaar met het materiaal dat daarop te beluisteren valt. In oktober gingen wij nog luisteren in De Bijloke, waar de groep werd geplaagd door allerlei geluidstechnische mankementen, maar zelfs die try-out toonde de belofte van sprankelende muziek die gewoon nog even moest rijpen. Nu het album uit is, wordt die belofte duidelijk ingelost, en de recensies (zowel van het album als van recente concerten) zijn dan ook heel lovend.

Vrijstaat O. door Bruno Bollaert

De groep zit op de apex van hun live tournee, en zondag kan u dat allemaal zelf meemaken in de prachtige omkadering van Vrijstaat O., de jazzclub (o.a.) in de koningin der badsteden. Het geluid wordt er meestal op genietbare niveaus gehouden, en de optredende muzikanten vormen een bijna surrealistische eenheid met de achtergrond van wandelaars, vliedende zee, en langzaam ondergaande zon. Veel dichter bij een muziekgroep kan u niet komen dan op dergelijke kleinschaliger locaties. Tot dan.

Phronesis speelt op 15 april on 17u in Vrijstaat O., Zeedijk 10, 8400 Oostende (achter het stedelijk zwembad, in de Koninklijke Gaanderijen).

2 gedachtes over “Phronesis (zondag in O.)”

Reacties zijn gesloten.