Films 201112

Een goeie twintig films meer dan vorig jaar; de voorbij drie jaar (2011-2009) blijft die hoeveelheid redelijk gelijk. En de ratio kwaliteit – kwantiteit helaas ook. We gaan eens wat afbouwen en onze tijd in interessanter dingen steken, denk ik.

Aanrader deze maand is zonder aarzeling Rise of the Planet of the Apes, een reboot van de reeks, voor de rest zit er niet echt iets opzienbarends tussen. Ook niet het overgehypte en oervlaemsche Rundskop.

 1. Rise of the Planet of the Apes / Rupert Wyatt / 2011
  Een reboot voor de Planet of the Apes franchise, en een heel geslaagde. Het toont de genesis van de overheersing door de apen, met voldoende ruimte voor suggestie. De willing suspension of disbelief factor is heel groot, mede door de bijzonder goede cgi.
 2. The Thing / Matthijs van Heijningen Jr. / 2011
  Mja. Een prequel op de gelijknamige film van John Carpenter uit 1982, die eindigt met het begin van die film. Ik zat er niet meteen op te wachten, maar u misschien wel?
 3. The Town / Ben Affleck / 2010
  Ben Affleck regisseert en speelt ook nog eens de hoofdrol van de goede slechterik. Een liefdesverhaal, met voldoende actie om zowel de stereotiepe man als vrouw te boeien. Zolang u zich over het verschrikkelijk lelijke Oostamerikaanse accent kan zetten tenminste. Met Rebecca Hall, die helemaal geen zeer doet aan de ogen.
 4. Jonah Hex / Jimmy Hayward / 2010
  Saaaaaaiiii.
 5. Fertile Ground / Adam Gierasch / 2011
  De film begint met een veelbelovende functionele naaktscène, maar vertelt dan een stereotiep verhaal over een transtemporele persoonsverwisseling en loopt af in een nog stereotieper gekkenhuis. Deftig verteld, dat wel, en bijwijlen deftig gefotografeerd ook, maar het kan niet echt boeien.
 6. The Italian Job / F. Gary Gray / 2003
  Een remake van de gelijknamige film uit 1969 door Peter Collinson met Michael Caine. Een film vol pretentieloos amusement, dat zich graag laat bekijken. Met Charlize Theron en Marky Mark Wahlberg.
 7. Limitless / Neil Burger / 2011
  Niet geheel onaangename film, dat zich waarschjnlijkveel beter als boek (Alan Glynn) laat lezen dan als film laat bekijken.
 8. Bloodrayne: The Third Reich / Uwe Boll / 2010
  Twee paar borsten, pardon, een dhampir (“A Dhampir in Balkan folklore is the child of a vampire father and a human mother”, aldus wikipedia) neemt het op tegen de nazis. Voer voor pubers.
 9. Women in Trouble / Sebastian Gutierrez / 2009
  Dit was duizenden keren beter dan de omschrijving in de Prime gids liet vermoeden. Iets over porno en andere sex om mensen te lokken, maar ik vrees dat de mensen die daarnaar op zoek waren niet aan hun trekken kwamen.
 10. Date Night / Shawn Levy / 2010
  Man en vrouw gaan een nachtje stappen om de sleur van het huwelijk te doorbreken, komen terecht in ‘a case of mistaken identities’ en hopla, u snapt de rest van de film al. Niet origineel, maar wel onderhoudend genoeg om volledig uit te kijken.
 11. Elektra Luxx / Sebastian Gutierrez / 2010
  Het vervolg op Women in Trouble. Ze hebben wel iets, die twee films. Bijwijlen enorm grappig, soms zo bij het haar getrokken, en de dialogen lijken soms heel gekunsteld. Als er een derde is, zou ik die ook bekijken.
 12. The Perfect Student / Michael Feifer / 2011
  Ze maken ze niet echt veel idioter dan deze. Gebaseerd op feiten, maar dat wil nog niet zeggen dat ze die feiten niet naar hun hand mogen zetten in het scenario.
 13. Unstoppable / Tony Scott / 2010
  Hey, ’t is een rampenfilm. Niet altijd even spannend, maar het volstaat voor een aangenaam anderhalf uur. Niet meteen het beste werk van Tony Scott evenwel.
 14. The Next Three Days / Paul Haggis / 2010
  Dit is best een goede film, al is het einde wel een bijzonder grote anti-climax, zoals in: waarom moet een veelbelovende film op een hollywoodeinde uitdraaien waarin alles aan de kijker moet worden uitgelegd. En het was nog zo gemakkelijk geweest om de kijker (op zijn minst een beetje) op zijn honger te laten zitten.
 15. Green Lantern / Martin Campbell / 2011
  Weinig geslaagde mix van animatie (cgi) en echte acteurs, gebundeld in een flutvertelling. We hebben al (veel) betere verfilmingen gezien.
 16. Love’s Kitchen / James Hacking / 2011
  Euh. Er was niets anders. ’t Was speciaal voor Tessa. En ze heeft geeneens gekeken.
 17. Laid to Rest / Robert Hall / 2009
  Dat zou geen slechte film zijn als het een afstudeerproject was. Maar er zit vooral slecht acteerwerk in, een gigantische grote hoeveelheid flaters, en de overduidelijke voorbereiding op een franchise. Met een korte rol voor Lena Headey en met een halfnaakte vrouw die iets doet met een halfnaakt onthoofd lijk. Vreest overigens niet, daar verschijnt ChromeSkull: Laid to Rest 2 al aan de einder. Daarin vinden we dan weer Brian Austin Green (het oorspronkelijke Beverly Hills, 90210), Thomas Dekker (The Secret Circle en 7th Heaven) en Owain Yeoman (The Mentalist).
 18. Contagion / Steven Soderbergh / 2011
  Op pseudodocumentaire wijze gefilmde fictie, ontdaan van bijna alle sensatie, en dat levert natuurlijk behoorlijk saaie cinema op. Niet mijn favoriete film van het jaar.
 19. Final Destination 5 / Steven Quale / 2011
  Past geheel binnen de format van de voorgaande films: een groep mensen ontsnapt aan de dood, maar de dood achterhaalt hewn toch… niet alemaal? Met een leuke verrassing aan het slot.
 20. The Ides of March / George Clooney / 2011
  Mjah, we hebben dit thema al een paar gezien, en deze versie biedt eigenlijk weinig nieuws. De wereld is niet zwart/wit; zelfs de meest goed geïntentioneerde mens is niet vrij van zonde; revenge is a dish best served cold; etc.
 21. Ice Age: A Mammoth Christmas / Karen Disher / 2011
  Jingle, jingle, Kamiel Spiessens
 22. I Am Number Four / D.J. Caruso / 2011
  Dit moet een jeugdfilm zijn, en niet zo heel bijzonder goed verfilmd, al zit (zat?) er wel veel potentieel in. Er zal wel een vervolg komen zeker? (Want wie is nummer vijf?!) Met die knappe juffrouw (Dianna Agron) van Glee en een andere knappe juffrouw (Teresa Palmer) die van wanten weet en op een Ducati rijdt!
 23. A Lonely Place to Die / Julian Gilbey / 2011
  ’t Is een beetje gelijk 10 kleine negertjes, al zijn er maar vijf en de schoonste blijft over (zwaait naar Melissa George, die weinig flatterend op de poster staat). Voorspelbaar, déjà vu, en al een paar keer beter gezien.
 24. Rundskop / Michael R. Roskam / 2011
  ’t Is goed geacteerd, maar ’t is oervlaemsch en ’t is totaal mijn ding niet. Al die pathetiek en dat zwaar belegen drama in die Vlaamse klei is aan mij niet besteed. Jaja, ik zal wel de enige zijn die er niet dolenthousiast over is, over die film.
 25. Just Go with It / Dennis Dugan / 2011
  Het wordt niet veel erger dan dit, denk ik.
 26. Shark Night 3D / David R. Ellis / 2011
  Flutverhaaltje (alweer een 10 kleine negertjes variant), maar ik kan mij voorstellen dat dit in 3D wel degelijk een beetje leutiger is om te bekijken. Euh ja, ’t is dus met haaien. En met Sara Paxton (van de The Last House on the Left remake).

(films vorige maand)