Films 201012

34 films minder dan vorig jaar, vermoedelijk zitten de drie maanden in de USA daar voor iets tussen. Geen echte uitschieters, voor december 2010 –toch niet in positieve zin. De derde Narnia was goed, maar de 3D werkte te veel op mijn zenuwen.

Deze maand ook nog uitgekeken: eerste en laatste seizoen van Unnatural History (dat was nochtans een behoorlijke jeugdserie), en het eerste seizoen True Blood. Ik heb overigens net op tijd gezien dat FoxLife (in HD) gisteren en vandaag een True Blood marathon hield, waardoor seizoenen twee en drie tegen morgenochtend geduldig op de Telenet digicorder op ons zullen liggen te wachten.

(Ik weet niet of het zin heeft om een top zoveel van 2010 op te stellen, gezien ik meestal toch pas een jaar of zo na de release de film bekijk.)

  1. Mannen som elsket Yngve (The Man Who Loved Yngve) / Stian Kristiansen / 2008 / **
    Als ik zo’n films zie, ben ik steevast blij dat ik de puberteit al voorbij ben. Wat overigens niets zegt over de kwaliteit van de film (steengoed), maar ik voel er mij niet door aangetrokken (ik zal vermoedelijk ook niet tot de doelgroep behoren, dus dat treft).
  2. Frontière(s) / Xavier Gens / 2007 / (*)
    Nazi’s, inteeltachtige dingen, slavernij, enfin, we hebben het al een paar duizend keer eerder gezien. Weinig boeiend. Geen bloot overigens, hoewel dat zeer functioneel zou geweest zijn. De film lijkt één lange inleiding op wat zo mogelijk een nog slechtere sequel kan worden.
  3. The Stepfather / Nelson McCormick / 2009 / *
    Remake van de gelijknamige film uit 1987 (waarop nog twee sequels volgden). De originele film en de remake zijn gebaseerd op John List die zijn vrouw, hun drie kinderen en zijn moeder vermoorde in 1971. List werd pas in 1989 gevat. In deze remake gaat het niet echt vooruit, ik zat voortdurend te wachten op het moment dat de man in zijn bedoelingen zou ontdekt worden.
  4. Trick ‘r Treat / Michael Dougherty / 2007 / **
    Een raamvertelling over Halloween voor vier in elkaar overlopende gebeurtenissen. Deze film verkrijgt een kleine meerwaarde omdat de verhalen antichronologisch gepresenteerd worden. Schijnbaar willekeurige personages krijgen daardoor meer betekenis. Geen hoogvlieger, deze film, maar er zitten een aantal leuke knipogen in. Met Anna ‘Sookie Stackhouse’ Paquin.
  5. Universal Soldier: Regeneration / John Hyams / 2009 / *(*)
    Actiefilm. Tijdverdrijf. Onschuldig.
  6. Largo Winch / Jérôme Salle / 2008 / **
    Eigenlijk niet slecht; als ik het mij goed herinner wordt het verhaal zelfs aanvaardbaar goed gevolgd. De fotografie is geslaagd; de nadruk ligt niet op de actie maar op het verhaal, op de vertelling. Heel mooi ook hoe al die talen probleemloos –maar niet structuurloos– door elkaar gebruikt worden: mooi uitgewerkt.
  7. The Informers / Gregor Jordan / 2008 / **
    Een veeleisende, redelijk abstracte film, die bijna ervaring met de tijdsperiode (de jaren 80) vereist. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Bret Easton Ellis, die ook heeft meegewerkt aan het scenario. Laat ernom denken aan dat andere boek van hem, Less Than Zero, dat ook al zo nihilistisch en zwaarmoedig is. Ik heb de film met veel verwondering bekeken (heb het boek alsnog niet gelezen).
  8. Life Blood / Ron Carlson / 2009 / *(*)
    Life Blood aka Pearblossom aka Sunset Vampires werd meteen op video uitgebracht. Lang niet zo slecht als Bitch Slap (cfr vorige maand); meer zelfs: de film heeft eigenlijk best een boel potentieel. Waar het misloopt is in de uitwerking daarvan, maar misschien doet regisseur Ron Carlson het de volgende keer beter.
  9. King Kong / Peter Jackson / 2005 / *(*)
    Ik was er destijds al niet tuk op, en mijn mening is vijf jaar later niet meteen veranderd: te langdradig, verkeerde focus, weinig creatief. Interessante ideeën, daar niet van, maar ik vind ze niet goed uitgewerkt.
  10. Bo / Hans Herbots / 2010 / (*)
    Miljaar, zo een slechte en ongeïnspireerde film. Dan was Windkracht 10 van dezelfe regisseur toch een pak beter. Dit haalt met moeite het niveau van een (slechte) crimi.
  11. The Final Destination / David R. Ellis / 2009 / *(*)
    Gelijk Saw, is deze Final Destination reeks een halve franchise; de films worden steevast volgens hetzelfde stramien gemaakt. In het geval vam Final Destination probeert iemand (een groep) aan de eigen dood te ontsnappen. Ik heb de film gisteren nog maar gezien en ik ben al vergeten of ze daarin geslaagd zijn. Maar ’t was best plezant om naar te kijken.
  12. The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader / Michael Apted / 2010 / **(*)
    Mooi verfilmd, al ligt de christelijke context er deze keer wel weer heel dik op. Mijn grootste probleem was echter dat het om de 3D versie ging, en dat ik dat met dat ongemakkelijke en onevenwichtige brilletje (donkerder voor mijn linkeroog) langs geen kanten een toegevoegde waarde vind.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)

Een gedachte over “Films 201012”

  1. In februari ofzo is er een vervolg op som mannen elsket Yngve, Jeg reser allene en ik kijk er wel naar uit. Ik vond het personage wel wijs en nu is hij een stuk ouder. Dus zal het misschien wat minder een tienerfilm zijn

Reacties zijn gesloten.