films 200912

Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe maand. In 2008 had ik 27 films méér gezien dan in 2007; in 2009 heb ik 73 films méér gezien dan in 2008. Helaas zijn ze niet allemaal kwalitatief evenwaardig (of gelukkig maar, want dan kon ik onderwijl multitasken), al viel het nog wel mee. We onthouden voor december nog The Invisible, The Simpsons Movie, Tropa de Elite, en ook een beetje Iron Man. Ik maak nog wel een best of lijstje voor 2009.

 1. The Invisible / David S. Goyer / 2007 / Prime / ***
  Ghôh, er valt zoveel te zeggen over deze film. Hij is gebaseerd op het boek Den osynlige van Mats Wahl, dat in 2002 reeds in Zweden werd verfilmd (ik heb die versie niet gezien). Dat hoofdrolspeler Justin Chatwin voor de meisjes waarschijnlijk een aangenaam gezicht heeft om naar te kijken, maar tegelijk een ‘bijzondere’ manier van acteren heeft (redelijk apathisch, in de klassiek Griekse betekenis van het woord). Dat hoofdrolspeler Margarita Levieva voor de jongens een heel aangenaam gezicht heeft om naar te kijken (en een verrassend weelderige en mooie bos haar onder haar muts), en erin slaagt een evoluerend personage neer te poten. Dat regisseur David S. Goyer erin slaagt om een film met waanzinnig veel VijfTV potentieel op een veel ruimere manier neer te poten. Dat het (bijna-)einde een beetje cliché overkomt, maar dat zulks eigenlijk niet anders kan, en dat het bovendien steunt op de eeuwenoude traditie van het genre, waaraan enige vergelijking met de romantische opera niet vreemd is (ik zou een citaat/boutade kunnen aanhalen, maar dan verklap ik te veel; als u de film ziet of reeds gezien heeft, zult u hoogst waarschijnlijk begrijpen wat ik bedoel). Dat ik het dus eigenlijk wel een goede film vind. En dat u weet dat ik geen gemakkelijke mens ben wat betreft de goedheid van films. En al zeker niet als ze een dergelijk onderwerp behandelen.
 2. Prom Night / Nelson McCormick / 2008 / Prime / *(*)
  Deze film stond aangekondigd als SF/Horror, en met een titel als dat lagen de clichés voor de hand. Niets van dat alles echte, het is gewoon een thriller, die beter is dan de titel laat vermoeden, maar niet goed genoeg om goed te zijn. Eén meisje, één moordenaar, wat vrienden, een politieagent, en vele doden: gewoon een slasher movie dus.
 3. Joshua / George Ratliff / 2007 / Prime / **
  Lof naar de regisseur om het hoofdpersonage op zo’n subtiele manier aanwezig te laten zijn in deze film. Op de muziek na zitten er niet echt cheap tricks in deze film, zoals we van het genre gewoon zijn. De horror zit hem veel meer in de geniepigheid waarmee de hyperintelligente Joshua, het 9-jarige zoontje in de hoofd- en titelrol, tewerk gaat. Er zijn geen kinderen meer.
 4. Max Payne / John Moore / 2008 / Prime / *(*)
  War on drugs in een verder inhoudsloze vorm. Al duizend keer gezien, en al veel beter verwerkt gezien. Nog goed dat ik ondertussen het één en het ander op internet kon opzoeken. Stel u voor dat ik vast zat in een cinemazaal.
 5. Deception / Marcel Langenegger / 2008 / Prime / *
  Wacht. Laat ons eens een knappe acteur pakken, hem vermommen als geeky wereldvreemde en vanzelfsprekend maagdelijkachtige boekhouder, en laten we die dan de hoofdrol spelen in een verhaal waarin we zijn hoofd op hol laten brengen door een pak vrouwen. En we laten hem op één daarvan verliefd worden. En dan moet hij nog geld verdonkermanen. En dan zit zij mee in het complot. Als dat geen origineel idee is! Nee?
 6. Horton hears a who / Jimmy Hayward & Steve Martino / 2008 / Prime / **
  Een goede onderliggende boodschap, een onderhoudend verhaal, maar voornamelijk voor een jonge doelgroep bestemd. Laat vooral uw kinderen kijken!
 7. Storm Warning / Jamie Blanks / 2007 / Prime / *(*)
  Australische slasher, met minstens één interessante (vis(haak))scène. Verrassende elementen zijn er nauwelijks, het verhaal is zo voorspelbaar als maar kan –inclusief de afloop. Een stads koppel raakt verdwaald in de outback, komt terecht bij een gedegenereerde vader en zijn twee even gedegenereerde zoons, die zich vanzelfsprekend aan de vrouw wilen vergrijpen. De film bouwt eigenlijk naar een climax (een ongelukkige woordkeuze, zo zal blijken), waarin de juffrouw zou worden verkracht door de vader. Al had ze dat zelf ook in het snotje, en dus heeft ze een blik, voorzien van gekartelde weerhaken, haar schede ingebracht —hey, I didn’t make this up. Niets van dat alles wordt overigens expliciet in beeld gebracht; het is tenslotte geen pornofilm. Nadia Farès, die we ons nog een beetje herinneren uit Les rivières pourpres, heeft de eer de rol van blikhouder te spelen. En die storm uit de titel heeft er –behalve dan dat het wat onweert tijdens de gebeurtenissen– verder niet zo veel mee te maken.
 8. Pride / Sunu Gonera / 2007 / Prime / **
  Er zit maar weinig nieuwe inhoud, in zo’n films, maar ze zijn in zekere zin wel belangrijk om te worden gezien. Levenslessen als het ware, zoals: niet alles is zwart/wit (pardon the pun) en vergeet vooral niet in uzelf te geloven. Het maakt niet uit hoe u dat ingelepeld krijgt.
 9. The Simpsons Movie / David Silverman / 2007 / 2BE / ***
  Wel, ik had niet verwacht dat The Simpsons –hoe grappig ze ook mogen zijn– mij anderhalf uur konden onderhouden. Het blijft evenwel gewoon een lange –maar goed uitgewerkte– episode van The Simpsons. Waarschijnlijk zit de film vol verwijzingen ook, zowel naar elementen uit de serie, als naar extra-seriële zaken. Slaagt erin een mens tot ontspanning te brengen.
 10. Tropa de Elite / José Padilha / 2007 / Prime / ***
  Auw. Dit is geen evidente film. De kijker is geneigd mee te gaan in een sympathie voor de BOPE, maar soms is het heel erg confronterend. Vooral de laatste scène is serieus ongemakkelijk om te verteren. De film werd zeer goed in beeld gebracht, zeer menselijk, vaak op semi-documentaire wijze. Aanrader. (Men is overigens bezig met de sequel.)
 11. The Signal / David Bruckner, Dan Bush, Jacob Gentry / 2007 / Prime / **
  As far as zombieachtige films go, was deze eigenlijk wel heel amusant. Meer een persiflage dan ‘ernstig’ bedoeld, en dus als zodanig bekenen. Drie regisseurs en evenzoveel schrijvers (het zijn dan ook dezelfde mensen) zorgen voor aangenaam tijdverdrijf.
 12. Open Season 2 / Matthew O’Callaghan & Todd Wilderman / 2008 / Prime / *
  Redelijk cliché van het begin tot het einde.
 13. Babylon A.D. / Mathieu Kassovitz / 2008 / Prime / *(*)
  Nog goed dat er een schone juffrouw mee doet (Mélanie Thierry). Interessant verhaal eigenlijk, maar erg slecht gebracht. Kassovitz is nochtans de mens die ons La haine, Les rivières pourpres en Gothika heeft gebracht. Babylon A.D. is gebaseerd op Babylon babies, het derde boek van Maurice G. Dantec, die, zo zegt wikipedia, beïnvloed is door het werk van de Franse filosoof Gilles Deleuze (bekend van o.a. Capitalisme et schizophrénie).
 14. Hot Fuzz / Edgar Wright / 2007 / 2BE / **
  Hilarische parodie op de supercop films met Simon Pegg (How to Lose Friends & Alienate People), met een flinke sneer naar de gevaren van de hypercorrecte maatschappij.
 15. The Chronicles of Narnia: Prince Caspian / Andrew Adamson / 2008 / Prime / **
  Schoon, maar minder schoon dan als ik het eerste deel ook had gezien (of de boeken had gelezen) en meer mee was waarschijnlijk.
 16. Windkracht 10: Koksijde Rescue / Hans Herbots / 2006 / Eén / **(*)
  Raar, maar die film blijft overeind. Destijds gezien in perspremière vlak voor het filmfestival.
 17. Dead Clever: The Life and Crimes of Julie Bottomley / Dearbhla Walsh / 2007 / Eén / *
  Er was eigenlijk niets op tv, maar we begonnen te kijken, en we bleven kijken, maar we weten niet meer waarom.
 18. Iron Man / Jon Favreau / 2008 / Prime / **(*)
  Graag gezien in Seattle, anderhalf jaar geleden, en nu het plezier op prime met Henri gedeeld. Ik schreef er destijds een bespreking over.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)