Brüssel is België niet

Bruno gaat naar den Botanique door Bruno Bollaert

Gisterenavond zat ik twee keer op de trein. Één keer naar Brussel, en één keer terug (wat dacht u wel). Ik ging er naar de Botanique, nog zo’n concertzaal waar ik nooit eerder was geweest, niettegenstaande ik een jaar of vijf in Brussel heb gewerkt, en zelfs een drietal daarvan op een boogscheut daar vandaan. De Botanique ligt aan de Kruidtuin, allemaal dingen die mij niets zeggen, hoewel ik daar ooit eens was gaan lunchen, in dat park, met een collega. Ik had Google mij de snelste weg laten berekenen van het Noordstation naar de concertzaal, en dat bracht mij door een stukje Brussel dat redelijk kleurrijk was. Groepjes allochtone mannen, rode lichtjes aan de ramen, snel doorstappende mensen.

Bruno gaat naar den Botanique door Bruno Bollaert

Toen ik eindelijk in de Koningsstraat terecht kwam, vroeg ik de weg aan een vriendelijke mens die mij in verhakkeld Nederlands wel de weg wou uitleggen, maar we vonden het allebei raadzamer op Frans over te schakelen. En toen bleek vanzelfsprekend dat ik op vijftien meter van de ingang stond. Zo’n groot cliché dat het in een lol niet eens meer grappig zou zijn.

Het concert vond plaats in de rotonde (zijn er andere zalen dan de rotonde in de Botanique?), en om die te bereiken moest ik door een mooie wintertuinggang, en rond de rotonde alvorens ik binnen kon. Welk een gezellige zaal! En wat een fantastische verlichting, zowel voor als tijdens het concert. (Ik ging er luisteren naar het Portico Quartet.)

Bruno gaat naar den Botanique door Bruno Bollaert

Het was op een deftig uur gedaan (rond 21u45), en ik zette alvast in tegenovergestelde richting aan om een vroege trein te halen.

“Meneer, waar gaat u naar toe, als ik vragen mag?”

“Euh, naar het station”, antwoordde ik de politieagent die mij de donkere achterkant had zien inslaan.

“Langs daar?!” Het ongeloof stond op zijn gezicht te lezen. “Dat zou ik toch niet doen, meneer. Dat is niet de echt meest veilige weg, zo alleen.”

“Hoezo niet veilig”, vroeg ik net zo verbaasd als hij even tevoren. “Dit is België toch, en niet Amerika of zo?”

“Ach, België, meneer. Brüssel is België niet hé.”

15 gedachtes over “Brüssel is België niet”

 1. Ge hebt twee zalen in de Botanique. De Rotonde is de kleine zaal, de Orangerie de grote.

  Ooit nog Karate gezien in de Rotonde. Dat moet in ’99 geweest zijn.

 2. hmm, botanique is een zéér gezellige concertzaal… ik heb daar ooit Bush gezien en iets minder lang geleden Editors (2005). Maar ik weet wel niet meer in welke zaal het was…

  Ben zelf wel altijd met de auto geweest en in het bijzijn van mijn vrouw. Dus ik heb er geen idee van dat het daar zo erg is…

 3. En het Portico Quartet was waarschijnlijk heel goed?
  Ik heb hun eerste cd-tje al een paar jaar en beluister het nog regelmatig!

 4. en er is nog een derde zaal: de Witloof bar, beneden in de kelder.
  Inderdaad een fijne stek, de Botanique. Met een straffe programmator

 5. onze vrienden zijn daar getrouwd, in den botanique. Met Marino Punk die ten dans speelde. Vreselijk plezant feest.

  En sophia daar voor het eerst gezien, en tindersticks en en en en

  Maar dat ge daar nog nooit geweest zijt zeg. Het is de AB van de franstaligen é. AB, dat is Ancienne Belgique trouwens, op de anspachlaan. *grin*

 6. Hmmm, dat is daar niet veilig? En hij heeft je waarschijnlijk de andere kant opgestuurd langs de financieëntoren en rogierplein.
  Om heel eerlijk te zijn, ik loop liever langs de achterkant naar beneden rond 22h. Daar zal véél meer volk rondhangen, wat automatisch sociale controle meebrengt. Als je langs de verlaten kruidtuinlaan naar beneden gaat, zit je in het donker onder de bomen te wandelen…

  Tot voor kort ging ik tijdens het shoppen mijn auto parkeren in de buurt boven het noord, gratis en vol sociale controle. Auto-inbraken zijn schering en inslag in vele gemeenten, maar net in die wijk niet! Er zitten dan ook constant een paar meisjes op te kijken!

  Perceptie en realiteit… spijtig dat de politie ze ook door elkaar haalt! Van iemand die nieuw in Brussel is, kan ik dat nog aannemen.

 7. Ik volg Mike, ik loop ook liever langs de achterkant dan langs de financiëntoren. Ik vind Botanique een fantastische lokatie, ooit naast Marie Arena gezeten in de rotonde voor een concert, weet zelfs al niet meer wie toen zong. Ook hun Nuits zijn fantastisch, en ze letten op het geluid.

  Ook in de AB stoppen de concerten vroeg genoeg om de trein te halen, een luxe als je maar tot Gent moet

 8. Ook nog nooit in de Botanique geweest, enkel in het Koninklijk Circus (en AB natuurlijk), maar dat hoort ook bij Botanique zeker? Vind die buurt toch ook niet de meest veilige, werk daar en ben altijd blij als ik ’s avonds laat in dat station sta.

 9. Serieus zeg, dat gij daar nog nooit geweest zijt. Ik heb daar al een paar fenomenale concertjes gezien. De rotonde is zowat het gezelligste concertzaaltje dat ik ken. Daar voor het eerst Tom Mc Rae gezien. En ik was ook op dienen trouw waarover Ilse vertelde. Dat was de laatste keer dat ik waanzinnig zat was. Memories! 🙂

 10. Zoveel reacties, zo wijs. Ik ben inderdaad langs het Rogierplein gegaan, en die goed verlichte drukke baan, waarlangs geen andere ziel te bespeuren viel.

  In den AB ben ik al eens geweest, één keer, voor een concert van Axelle Red. En dat was in 2006 (best praktisch, zo’n weblog, voor dergelijke zaken).

  Er zijn nog zoveel zalen waar ik nog niet ben geweest. En in het Franstalige landsgedeelte al helemaal niet. Misschien moet ik wat meer naar concerten gaan?

 11. De hallen van schaerbeek, dat is ook een fijne zaal. gaat een beetje naar omhoog, kleine mensen zien daar ook goed.

Reacties zijn gesloten.