Praktisch

Kijk, ik kan u één ding zeggen: ik koop geen boeken meer. Ik heb zopas het betere gedeelte van deze week gespendeerd aan het verplaatsen van het twee derde van de (fictie) boeken die Tessa en ikzelf de laatste drieëntwintig jaar hebben verzameld. Eén derde daarvan staat ondertussen al opnieuw in de bibliotheekkast, de rest staat errond gestapeld. Uit mijn eigen collectie heb ik al een heleboel opzijgelegd dat kan verkocht of weggeschonken worden; uit Tessa’s boeken durf ik zelf niet te selecteren.

Maar dus geen nieuwe boeken meer. Dat neemt alleen maar plaats in, en wordt nadien toch niet meer aangeraakt. Er zaten boeken tussen waarvan de bladzijden in twintig jaar geen zonlicht meer hadden gezien.

Enkel nog digitale boeken of uit de bibliotheek, ik ben steeds vastberadener in mijn voornemen. (Al lees ik nu meer op de Kindle dan op de iPad.)

4 gedachtes over “Praktisch”

  1. Maar stel: boeken verzamelen stof, maar ze hebben ook letters, soms woorden en zinnen op enig zichtbaar rugvlak. En daar komt iemand voorbij, stel iemand die langzaamaan jaren vergaart, en die wordt nieuwsgierig, plooit een boek open (en kraakt het allicht met de kwaliteit van de huidige ruglijm) en ontdekt een of twee geweldige zinnen, mogelijk een heel boek, dan is het niet nutteloos geweest.
    Om maar te zeggen: ontdekken is belangrijk, toeval bij ontdekken speelt een grote rol, en het kan zijn dat er een Kindle of iPad komt met randomizing exploration, maar het zal nooit Kuifje in Afrika zijn. Er is een reden waarom de fysieke tastbare wereld inspireert. (Niks tegen virtuele omgevingen, overigens).

  2. @peterC: Ik volg u wel hoor, en vroeger was ik het zelfs onvoorwaardelijk met u eens geweest. Ik krijg echter meer en meer het gevoel dat de fysieke dingen mij belemmeren. De laatste jaren zat ik meer en meer boeken te hamsteren, ipv te lezen. Ik heb er hier minstens vijfitg –misschien wel honderd– die ik nog niet gelezen heb, maar die ik zo mooi vond dat ik ze ooit wel wou lezen, en dus maar gekocht heb, liever dan ze door mijn vingers te laten glippen.

    Het voordeel van een (openbare) bibliotheek is dat de boeken er altijd op mij zullen liggen te wachten; het voordeel van digitale boeken is gelijkaardig.

  3. Zeg Bruno, gij zijt de enige mens die ik ken die een Kindle en een iPad heeft. De kleine gadgetfreak in mij zou daar wel eens een vergelijking over willen lezen. Wat kiezen? Of het ene voor dit en het andere voor dat? Help mij!

Reacties zijn gesloten.