Bart Maris en Stijn Bettens

Bart Maris en Stijn Bettens door Bruno Bollaert

Bart Maris en Stijn Bettens (voor)openden gisteren het nieuwe Opatuur seizoen in Mub’Art met een hommage aan Gus (Deloof) & Gus (Viseur). De muziek ging heel grillig soms, maar vaak erg gestructureerd in een plagerige dialoog tussen Maris en Bettens, een swing en de onvermijdelijke valse musette (op een hese bugel) eigen aan het onderwerp. Gus Viseur speelde aan de zijde van Django, trad op in de Moulin Rouge; Gus Deloof had o.a. zijn eigen band in de jaren 30 (Gus Deloof and his Racketeers), waarin hij zelf trompet en cornet speelde. Op Youtube is er redelijk wat te vinden over Deloof, maar nog veel meer over Gus Viseur. (In de reeks Jazz In Paris is het album De Clichy a Broadway beschikbaar met de muziek van Viseur.)

Beslist de moeite om eens te beluisteren –en al zeker in de interpretaties van het duo Maris-Bettens.

(De foto is een clair-obscuurke geworden, met de nadruk op obscuur. Het licht was slecht, en ik had voor de verandering mijn goed fototoestel thuis gelaten.)

Nu zondag (29/09 om 20u) stelt Frederik Leroux zijn nieuw gitarenproject voor bij Opatuur in De Centrale. Vorige keer was dat een heel goed concert.