Gent Jazz. Vanaf vandaag!

“Klassiek is voor stoffige nerds; pop is voor trendy nerds; rock is voor ouwe nerds. Bruno jong, er is maar één muziekgenre dat echt voor mensen is, en dat is jazz godverdomme.” Aldus een bekend jazzrecensent, (m)enige jaren geleden toen jazz nog niet echt dusveel voor mij betekende. Het was laat op de avond, vroeg op de ochtend, en de bak bier die aan de rand van de vijver ter afkoeling in het water was gezet, telde alleen nog maar lege flesjes. De man wist waarover hij het had, want in zijn living, die ik maar één keer heb betreden, huisde een collectie muziek die niet alleen de evidente vertegenwoordigers van bovenstaande genres bevatte, maar tevens een aantal historisch essentiële opnames (van The Durutti Column tot Milton Babbitt). Ge moet zoveel mogelijk luisteren, hield hij mij voor, en liefst live, want muziek die moet ge voelen, “gelijk de kloten aan uw lijf. En die haalt ge ook niet uit een bokaalke. Gaat gij wel genoeg naar optredens?”

Ornette Coleman

Vandaag begint Gent Jazz, en daar hebt ge meteen genoeg optredens om (1) de eerste helft van de zomer mee door te komen en (2) weer wat voeling te krijgen met het jazzlandschap. Het eerste gedeelte, waarnaar tot voor een paar jaar werd verwezen met een uitroepteken (All that jazz!), biedt een staalkaart van de (inter)nationale jazz scene, van pril en beginnend (De Beren Gieren) tot oud(er) en nog steeds fantastisch in vorm (Ornette Coleman –foto hierboven).

The Shape of Jazz to Come, is de titel van het album waarmee Ornette Coleman in 1959 zo goed als de avant garde inluidde. Wat ons met wat fantasie bij het dagelijks voorprogramma van het festival kan brengen: het Jong Jazz Talent Gent concours. Ondanks de inspanningen van de organisatie blijft de wedstrijd weinig gekend. Ik nodig u nochtans met aandrang uit om eens naar het programma te kijken, want de groepen die dit jaar op het podium staan, zijn –op zijn zachtst gezegd– veelbelovend. LABTrio, Raw Kandinsky, Timescape Project, Michel Vrydag, Frederik Leroux, Nathan Daems, Bram Weijters, The Circle… ik zou niet graag in de jury zetelen die daaruit moet kiezen. (Euh, wacht even…) Met stip een aanrader. De toegang tot is overigens geheel gratis.

(wo 07/07) De winnaar van die wedstrijd mag het jaar nadien het festival openen, dit jaar openen De Beren Gieren, de groep rond Fulco Ottervanger, Simon Segers en Lieven Van Pee. Zo kan u meteen horen of de jury haar werk naar behoren uitvoert. Maar u komt natuurlijk en masse voor Norah Jones. De voorverkoop voor die dag is dan ook al lang afgesloten, al heeft de organisatie zoals steeds nog tickets beschikbaar voor verkoop aan de kassa op de dag zelf.

(do 08/07) Wie Ornette Coleman in 2007 in Middelheim heeft gehoord, leeft waarschijnlijk net zoals wij naar dit concert toe. Voor de jazzers (nerdy of niet) staat dit in de agenda als één van de potentiële hoogtepunten van het festival. Colemans muziek is een beleving, een onderdompeling in het geluid. Ook nog die dag: een intense Greg Houben, een croonende Kurt Elling en een mediterraanse Pierre Vaiana.

Kurt Elling Chick Corea

(vr 09/07) Vrijdag staat in het teken van de piano. De steengoede Christian Mendoza Group opent, wordt gevolgd door het Vijay Iyer Trio, en tot slot mag ook Chick Corea het ivoor beroeren. U kwijlt best niet op uw toetsenbord. Vijay Iyer is op een goed jaar tijd verdiend in de bekendheid gekomen. Zijn fantastische album Historicity wist zowel de technische als de melodische luisteraar te bekoren, en stond in zowat elk (jazz) eindjaarslijstje. Samen met Rudresh Mahanthappa stond hij eerder dit jaar nog in Vooruit.

(za 10/07) Van Chick Corea kunnen we overigens naadloos overgaan naar Stanley Clarke en Hiromi; beide muzikanten namen recent nog een album met Corea op, maar nog recenter brachten Clarke en Hiromi hun belauwerde Jazz in the Garden uit. Een kleine maand geleden konden we de groep live aan het werk zien, en bij deze kunnen we u meteen opnieuw dit concert met stip aanraden. Voor zover u zaterdag nog niet voor Toots Thielemans naar het festival kwam natuurlijk.

(zo 11/07) En dan zitten we reeds aan de laatste dag van het eerste deel, waarin al een brug wordt geslaan naar het tweede, meer eclectische gedeelte van Gent Jazz. RadioKUKAorkest, Jungle Boldie, Odean Pope, en Pat Metheny… we voelen ons bijna genoodzaakt om de term fusion te gaan misbruiken. Wij zijn zeer benieuwd naar Odean Pope, al was het maar omdat de multi-instrumentalist de tenorsax prefereert (‘omdat de sound het dichtst bij de menselijke stem ligt’).

Hoe meer ik het programma het bekijk, hoe mooier het eruit gaat zien. Dit eerste gedeelte van Gent Jazz heeft alvast alle troeven in huis om er een spetterende editie van te maken. Wij tippen Ornette Coleman (do), de ganse vrijdag, de Stanley Clarke Band feat. Hiromi op zaterdag, en zetten onze wildcard in op Odean Pope (zo).

Praktisch

Elke festivaldag is er het Jong Jazz Talent Gent concours in het festicalvafé aan De Bijloke. Telkens om 16u (op 8, 11 & 18/07 om 14u). De toegang is gratis.

Elke festivaldag zijn er jamsessies vanaf 23u30 in het NH Hotel Gent Belfort (in de Middeleeuwse kelder van het hotel). De toegang is gratis.

Gent Jazz, vindt plaats van 07-11/07 & van 15-18/07, op de Bijlokesite in Gent. Tickets vanaf 29 euro voor een dagticket in voorverkoop tot 73 euro voor een driedagenpas. Kinderen tot 2 jaar gratis, 3 tot 12 jaar: 5 euro (alleen aan kassa).