Toch wat duur, zo’n film of boek…

Onlangs gingen we die apenfilm bekijken in de cinema. Goed dertig euro voor drie personen, inclusief het gezapig geluid van de popcorn-etende medemens, niet meegerekend onze eigen popcorn (when in Rome…) en drankjes (18 euro). We gingen overigens niet naar de 3D-versie, want die was nog duurder en biedt bovendien geen enkele meerwaarde, tenzij een knellende vieze bril die bij mij toch niet werkt. Een film in HD huren op iTunes kost gemiddeld net geen 5 euro (4 euro voor oudere, 6 euro voor de meest recente); de prijzen zijn vergelijkbaar voor wie huurt bij Telenet.

Een (papieren) Nederlandstalig boek in België kost rond de twintig euro (Geachte heer M. van Herman Koch kost 22,95 euro bij bol.com; Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans kost er 19,90 euro); de digitale versie kost net geen 15 euro.

En dan kijk ik even bij Amazon. The Lives of Tao van Wesley Chu kost net geen twaalf euro in papieren versie of 5,52 euro digitaal. Landline van Rainbow Rowell: 13,28 euro hardcover en 6,49 digitaal; haar Eleanor & Park kost 14,73 euro in hardcover, 10,62 euro als paperback, en 1,99 euro digitaal.

Nederlandstalig e-boek gemiddeld drie keer verkocht, bloklettert De Standaard vandaag. “Slechts drie procent van de boekenverkoop in Vlaanderen bestaat uit e-boeken. Dat blijkt uit cijfers van Boek.be. Hoe komt dat?”, leest de blurb.

Het antwoord is simpel: geld.

Het boekenvak in Vlaanderen is een bij uitstek verouderd domein, dat u graag met tanende cijfers om het hoofd slaat. Er wordt niet genoeg gelezen in Vlaanderen (lees: er worden niet genoeg in Vlaanderen uitgebrachte dure boeken verkocht), de e-reader slaat niet aan in Vlaanderen (lees: er worden nauwelijks tot geen Nederlandstalige dure e-boeken gekocht), zonder gereglementeerde boekenprijs gaat het boekenvak ten onder (lees: wij uitgevers willen onder elkaar graag prijsafspraken maken zodat we de prijzen hoog kunnen houden), etc.

In het artikel in De Standaard haalt mediaredacteur Dominique Deckmyn een aantal redenen aan ter verklaring, inclusief dat ene woord waarmee de entertainment industrie zo graag vendelzwaait: piraterij. Maar eigenlijk komt het gewoon neer op dat ene gegeven dat Deckmyn vermeldt: “De Nederlandstalige uitgevers en boekhandels zijn erg schoorvoetend aan e-boeken begonnen.”

Ze hebben de boot gemist, en nu roeien ze koortsachtig met een sloep achter het fregat van Amazon aan. Terwijl ze misschien beter die eerste beweging zouden opgeven, en zich moeten concentreren op de tweede golf.

1. Stop met de focus op de e-reader
We kunnen het sterk vereenvoudigd stellen: er zijn twee soorten e-readers: de kindle (in hard- en software versie), die de boeken voor een groot deel (maar niet exclusief) aan amazon koppelen; en de pure software readers zoals Google Play Books. Al de rest is klein grut. Ja, ook dat Apple gedoe.

2. Stop met de focus op piraterij
Ik werd bij de aanvang van die apenfilm ei zo na beschuldigd van dieverij. Of ik wel wist dat het verboden was opnames te maken van de film? Ik dacht terug aan de tijd dat BaF samen met de NVPI elke videocassette en dvd vermangelde door er een onskipbare pedante ‘waarschuwing’ voor te plakken. En hoe verwonderd ze waren dat de markt nog meer instortte. Ik zeg: vertrouw uw klant, ook als ge hem niet kunt vertrouwen. Behandel de eerlijke klant als een koning, en hij zal terugkomen. Beledig hem nog wat meer, en zak nog wat verder weg in het moeras der triestige cijfers. Er zullen altijd mensen zijn die de boel bedriegen. Momenteel richt ge u op die mensen, en niet op de mensen die eerlijk zijn. Verleg uw focus.

3. Haal de prijs naar beneden
Een digitaal boek is niet tastbaar. 15 euro voor een digital boek is te duur voor wat bits and bytes. Het is louter perceptie, maar u kan daarover zagen zoveel u wilt, dat zal niets uithalen. Prijs uw digitale boeken tussen 5 en 8 euro, en dan kunnen we beginnen over verkoop te spreken. (Doorverkopen mag trouwens niet, zo vindt het boekenvak.)

3b. Papieren versie kopen = digitale versie er gratis bij
De muziekindustrie doet het met lp’s en downloads. De boekenwinkels in de luchthaven van Chicago hadden tig boeken liggen waarbij de digitale versie gratis kwam bij de papieren versie. Doen!

4. Focus op de tweede golf
Zie dat ge godverdomme mee zijt met die f-cking spotify for books. Uw E-boeken in de Bib met bibnet is een muizenstapje in de goede richting, maar als ge dat spul niet gauw lanceert met een gigantische hoeveelheid aan boeken en een aanvaardbare prijs (vijf euro voor drie boeken –serieus?!), dan zijt ge alweer te laat.

Het gaat voortdurend over geld en andere cijfers (zie ook: Boekverkoop in Vlaanderen blijft dalen – Nood aan een imagocampagne wordt steeds groter voor cijfers en infographics). Maar waar is uw visie, beste boekenvak?

Films 201407

Ik heb eindelijk alle Harry Potter-films gezien. Het was een idee van Henri, die de boeken eerst had opgevreten (waarvan een deel tijdens zijn examens), en nu ook benieuwd was naar de films (ik heb nog steeds niet alle boeken gelezen). Er zit een duidelijke evolutie in de films, niet alleen in de acteerprestaties van de acteurs, maar ook inhoudelijk en vormtechnisch. Het is een goede evolutie voor het grootste deel, maar die laatste film… de afwenteling van de plot is zo kunstmatig: plots wordt alle mysterie in een paar minuten uitgelegd. En ik bedoel: verbaal uitgelegd, het is niet alsof het een deel van de evolutie van het verhaal is, nee: er wordt in een paar zinnen verteld wat er eigenlijk aan de hand is. Ik was zwaar teleurgesteld.

  1. Fair Game / Doug Liman / 2010
    CIA operative Valerie Plame discovers her identity is allegedly leaked by the government as payback for an op-ed article her husband wrote criticizing the Bush administration.
    Het Plamegate verhaal. Ik had de film al gezien, maar het leek me niet slecht om hem ook eens met Henri te bekijken.
  2. 300: Rise of an Empire / Noam Murro / 2014
    Greek general Themistokles leads the charge against invading Persian forces led by mortal-turned-god Xerxes and Artemisia, vengeful commander of the Persian navy.
    Opvolger van de eerste 300 film uit 2006 (is die film al 8 jaar oud!?), die nu focust op de gebeurtenissen rond de Slag bij Salamis. Verwacht geen historische waarheden (de dichterlijke vrijheid rond de figuur van koningin Artemisia is wel heel groot), maar een min of meer onderhoudend verhaal.
  3. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone / Chris Columbus / 2001
    Rescued from the outrageous neglect of his aunt and uncle, a young boy with a great destiny proves his worth while attending Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry.
  4. Harry Potter and the Chamber of Secrets / Chris Columbus / 2002
    Harry ignores warnings not to return to Hogwarts, only to find the school plagued by a series of mysterious attacks and a strange voice haunting him.
  5. Heatstroke / Evelyn Purcell / 2013
    On a family trip in the African desert, a research scientist unintentionally travels off course and is brutally murdered by an arms dealer. His girlfriend is put to the ultimate survival test as she attempts to evade the killers and protect his teenage daughter.
    Smijt een paar acteurs van Game of Thrones bijeen en maak een film. Helaas wordt die film opgehangen aan een flutverhaal.
  6. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Alfonso Cuarón / 2004
    It’s Harry’s third year at Hogwarts; not only does he have a new “Defense Against the Dark Arts” teacher, but there is also trouble brewing. Convicted murderer Sirius Black has escaped the Wizards’ Prison and is coming after Harry.
    Een duidelijk verschil met de andere regisseurs. De acteurs zijn natuurlijk ook al wat ouder ondertussen, maar toch: de reeks wordt er beter op.
  7. Harry Potter and the Goblet of Fire / Mike Newell / 2005
    Harry finds himself mysteriously selected as an under-aged competitor in a dangerous tournament between three schools of magic.
  8. L’amour est un crime parfait / Arnaud Larrieu & Jean-Marie Larrieu / 2013
    A literature professor at the University of Lausanne, Marc has a reputation for having love affairs with his female students. A few days after the disappearance of one of the most brillant of these, who was his latest conquest, he encounters Anna who is trying to find out more about this beautiful young woman who has disappeared.
    Het zal geleden zijn van 37°2 le matin dat ik nog eens iets had gelezen of gezien van Philippe Djian. Ook deze film ontgoochelt niet, behalve dan dat het voor een abrupt en enigszins absurd en onvoldaan einde zorgt. Voor de rest is het heel mooi geacteerd, en geregisseerd. Maar ik moet dringend 37°2 le matin eens herbekijken.
  9. Transcendence / Wally Pfister / 2014
    A scientist’s drive for artificial intelligence, takes on dangerous implications when his consciousness is uploaded into one such program.
    Onderhoudend, maar het scenario is (inhoudelijk-technisch) zo lek als een zeef. Het is schoon gefilmd nochtans, met een paar leuke effecten.
  10. Harry Potter and the Order of the Phoenix / David Yates / 2007
    With their warning about Lord Voldemort’s return scoffed at, Harry and Dumbledore are targeted by the Wizard authorities as an authoritarian bureaucrat slowly seizes power at Hogwarts.
  11. Harry Potter and the Half-Blood Prince / David Yates / 2009
    As Harry Potter begins his sixth year at Hogwarts, he discovers an old book marked as “the property of the Half-Blood Prince” and begins to learn more about Lord Voldemort’s dark past.
  12. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 / David Yates / 2010
    As Harry races against time and evil to destroy the Horcruxes, he uncovers the existence of three most powerful objects in the wizarding world: the Deathly Hallows.
  13. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 / David Yates / 2011
    Harry, Ron and Hermione search for Voldemort’s remaining Horcruxes in their effort to destroy the Dark Lord as the final battle rages on at Hogwarts.
  14. Killers / Robert Luketic / 2010
    A vacationing woman meets her ideal man, leading to a swift marriage. Back at home, however, their idyllic life is upset when they discover their neighbors could be assassins who have been contracted to kill the couple.
    Dit is een ondergewaarde film, boordevol humor en kwinkslagen. Toegegeven, ik ben een beetje een fan van Katherine Heigl sinds ze in de remake van Mon père, ce héros aan de zijde van Gérard Depardieu speelde (oorspronkelijk een rol van Marie Gillain). Al heeft ze niet echt een inhoudelijk indrukwekkend palmares, zij was toch de reden waarom ik Grey’s Anatomy nog een beetje draaglijk vond. Killers is een lichtvoetig tijdverdrijf zoals we het graag bekijken.
  15. All Cheerleaders Die / Lucky McKee & Chris Sivertson / 2013
    A rebel girl signs up a group of cheerleaders to help her take down the captain of their high school football team, but a supernatural turn of events thrusts the girls into a different battle.
    Een bijzonder lange, trage en saaie inleiding, leidt tot een snelle slasher met de nodige humor. Zet u over het eerste half uur, en het valt nog best mee.
  16. Divergent / Neil Burger / 2014
    In a world divided by factions based on virtues, Tris learns she’s Divergent and won’t fit in. When she discovers a plot to destroy Divergents, Tris and the mysterious Four must find out what makes Divergents dangerous before it’s too late.
    Bof. Ik heb gekeken omdat het met Shailene Woodley is, die zo mooi speelde in The Spectacular Now (en binnenkort te zien is in The Fault in Our Stars). Maar deze film is het bekijken niet waard. Het zit boordevol dystopisch potentieel, dat ondertussen al vele keren beter is verfilmd. Helaas is Divergent een franchise, waardoor er binnenkort nog een pak sequels op ons worden losgelaten (de boeken vormen een trilogie, en het laatste boek wordt over twee filmen opgesplitst). Paul Verhoeven doet zoiets duizenden keren beter –bekijk alstublieft Starship Troopers!
  17. Sabotage / David Ayer / 2014
    Members of an elite DEA task force find themselves being taken down one by one after they rob a drug cartel safe house.
    Ex-gouverneur Arnold S. had geld nodig, vermoed ik, te oordelen aan dit inspiratieloze scenario.
  18. Expendables 3 / Patrick Hughes / 2014
    Barney and his team, known as “The Expendables”, come into conflict with ruthless arms dealer Conrad Stonebanks, the Expendables’ co-founder, who is determined to destroy the team.
    En dan is er zoiets (i.t.t. Sabotage hierboven dus), dat goed ineen zit, ontspannend en onderhoudend is. Natuurlijk kijkt een mens niet meteen voor het verhaaltje, maar sommige films zijn er gewoon voor de ontspanning, en daar zorgt deze film zeker voor.
  19. The Amazing Spider-Man 2 / Marc Webb / 2014
    Peter Parker runs the gauntlet as the mysterious company Oscorp sends up a slew of super villains against him, impacting his life.
    Waarom zijn ze daar in godsnaam mee herbegonnen. Net zoals de voorloper, is dit helemaal een flutfilm.
  20. Under the Skin / Jonathan Glazer / 2013
    A mysterious woman seduces lonely men in the evening hours in Scotland. Events lead her to begin a process of self-discovery.
    Scarlett Johansson naakt! En daarmee is het spannendste van deze film verklapt –en u hoeft er hem zelfs niet helemaal voor te bekijken, want het gebeurt al in het begin. Er gebeurt niets in deze film, en de synopsis hierboven is zo voorzichtig om niets van de plot weg te geven. Maar die plot is zo doorzichtig. Er zit vaak interessante fotografie in deze film, maar het vergt moed en tijd om hem helemaal uit te kijken.
  21. Appleseed Alpha / Shinji Aramaki / 2014
    Based on the comic book by the creator of Ghost in the Shell, a young female soldier Deunan and her cyborg partner Briareos survive through the post World War 3 apocalyptic New York in search of human’s future hope, the legendary city of Olympus.
    Ik heb destijds het stripverhaal gelezen, maar was totaal niet meer mee met het verhaal. De film viel wel mee, maar het is niet meteen een hoogvlieger. (En ik zat half te slapen op het vliegtuig.)

(films vorige maand)