Mijn moeder steekt mij des vrijdags de Focus Knack in handen. Ze weet dat het enige katern van de drieledige Knack is die lees, en toen ik op pagina 12 terecht kwam, meende ik even dat Music for Life in extremis naar Antwerpen was afgezakt.
De échte kerststal staat dit jaar op het Zuid.
Het Zuid ligt in het Stad, zo dacht ik, terwijl in de stad Gent de toeristen wel naar het Woodrow Wilsonplein gaan om daar het immens lelijke zuidcomplex te bekijken, maar de locals trekken naar de Zuid, voor de bibliotheek, het dienstencentrum en het jaarlijkse jazzfestival.
Nee?
Nee!!!
Een rasechte Gentenaar die zijn moedertaal spreekt gaat “naar ’t stad”, “naar de Kouter” (nooit naar “de bloemenmarkt”) en “naar ’t Zuid”!
Ja en nee. Ik zal idd héél vaak de Zuid zeggen, maar ik moet toegeven dat ’t Zuid mij ook eens durft te ontsnappen. (Wat natuurlijk nog altijd niet het Zuid is.)
(Zei de Zottegemnaar.)
@Echo: vergeet dat maar: het is wel degelijk DE Zuid. Soms kan je het snel uitspreken en wordt het d’Zuid, maar dat is niet de afkorting van het Zuid, ofte ’t Zuid. Je spreekt het fonetisch uit met een zachte ‘d’, niet met een ’t’ (probeer maar eens uit: ‘dzuit’ versus ’tsuit’).
Enfin, ik hoorde vrijdagnamiddag Siska Schoeters ook ‘het Zuid’ zeggen op de radio, heb snel een mailtje gestuurd, en in het volgende bericht zei ze al netjes ‘de Zuid’. Hopelijk blijft dat zo, want ‘het Zuid’ is wel degelijk in Antwerpen.
Het PAC heet blijkbaar officieel “Provinciaal administratief Centrum ‘Het Zuid'”.
Een zoekopdracht op “het zuid” geeft op gent.be 417 resultaten; één op “de zuid” geeft er 192.
Ik verdenk een verschuiving van “het zuid” (onderverstaan “-station”) naar “de zuid” eens het station uit het collectief bewustzijn verdwenen was. Zonder de context van het station is “het zuid” een Antwerpse constructie, mijn gedacht.
Ik zeg nooit “de Zuid”. Dat klinkt zo onnatuurlijk. Maar ik ben dan ook geen echte Gentenaar 🙂 Meestal zeg ik “’t Zuid”.
Geboren en getogen zijnde in gent spreek ik altijd, maar dan ook altijd over ’t Zuid.
@ Gudrun: ik spreek het dus wel degelijk uit als ’tsuit’…
ik denk dat er een beetje verschil op zit vanwaar uit gent ge precies komt… er zitten verschillen tussen bijv. uitspraken van de Muide of van St-Amandsberg, Brugse Poort… noem maar op. Maar wij spreken altijd van “’t stad” en van “de Zuid”. En ik ben toch al redelijk wa jaren ne geboren en getogen Gentenaar. Ik zou misschien mijn platen eens moeten herbeluisteren van Romain Deconinck en Leo Martin van “Hier Spreekt Men Gents”…
Jawel, en een tram- of buschauffeur zal u altijd zeggen: “Dadde moedoverstappe aon de Zuid.”
Absoluut. In Uustakker spraken wij altijd over “de Zuid” als we naar de Zuid gingen.
“het Zuid” versus “de Zuid” in Gent
De officiële instanties (stad, provincie), alsook alle andere gevonden algemene bronnen op het Internet gebruiken de benaming “het Zuid” of “’t Zuid”.
http://www.oost-vlaanderen.be/public/contact.cfm
http://www.gent.be/
http://www.jeugd.gent.be/
http://www.allesovergent.be/file.php?a=0
http://gent.bizweb.be/index.php?page=openingsuren-winkels&key=5785&wie='T%20Zuid&waar=Gent&wat=Tavernes
http://www.nieuws.be/nieuws/Glazen_huis_op__t_Zuid_808b869a.aspx
het Nieuwsblad/de Gentenaar, de Standaard, de Morgen, …..
Alle authentieke oude(re) Gentenaars uit mijn kennissenkring en omgeving bevestigden mij deze week stellig dat de echte Gentenaar “het Zuid” zegt (meestal uitgesproken als ’t Zuid).
Bij de start van Music for Life was ik dus heel erg verrast dat de minzame Gentse burgervader niet viel over (de hem duidelijk opgedrongen) “de Zuid” van Marcel Vanthilt. Onachtzaamheid, beleefdheid tegenover de presentator?
De voorzitter van de Gentsche Sosseteit, Eddy Levis (een rasechte Gentenaar die zijn moedertaal bijzonder goed kent), om een salomonsoordeel gevraagd, verklaarde samenvattend het volgende:
In het “burger-Gents” (burgerlijk Gents) spreekt men van “het Zuid”, in het “plat Gents” (Gents van de volksbuurten) van “de Zuid”, maar over “t Zuid” (ongeveer als “tsoid” uitgesproken – maar wat schiet gewone spelling tekort om deze klanken weer te geven!) is iedereen het duidelijk eens!
Voor mijzelf wijst de uitspraak “tsoid” op het aangeven van een in se onzijdig woord.
Immers, bij niet-onzijdige woorden, voorafgegaan door het bepalend lidwoord, en die met een z beginnen komt de elisie (in het Gents) niet voor, bvb. “de zee” (“de zie”), “de zever” (“de ziever”). Bij onzijdige woorden die met een z beginnen komt ze wel voor en wordt de z verzacht tot een s-klank voorafgegaan door een t-klank, bvb. “’t zottekensspel” (“tsottekesspel”), “’t Zuid” (tsoid”).
Ik heb geen tegenvoorbeelden kunnen vinden.
Hoe dan ook, het doet er allemaal niet toe.
Zolang er echte Gentenaars leven zal in Gent “’t Zuid” blijven bestaan!!!
ECHO
van huize uit Gentenaar van onder het Belfort,
geboren als Gentenaar in de tijd dat Oostakker, Sint-Amandsberg, Ledeberg, Gentbrugge, Sint-Denijs-Westrem, Afsnee, Drongen, Mariakerke, Wondelgem (en misschien vergeet ik er) nog lang niet bij Gent hoorden,
als hummeltje in het Zuidpark in het gras gelopen (wat eigenlijk niet mocht – de perkjes waren met ijzerdraad omzoomd en er stond bij “verboden het gras te betreden”), lang vóór het gebouw dat nu de bibliotheek herbergt er stond,
beslagen in onvervalst burgerlijk (ja!) Gents
en sinds vele jaren woonachtig aan “het Zuid”
(een “local” in de ware zin van het woord dus!).
P.S. Voor de neofieten:
eens kennis maken met de oude namen van de diverse Gentse stadswijken op
http://www.sosseteit.centerall.com/page379_3.php
(zie: banket van 2004 – in tempore non suspecto…)
van de Gentsche Sosseteit
http://www.sosseteit.centerall.com/index.php
Leerrijk!