Het legaal downloaden van muziek raakt in België niet van de grond. Dat stelt Marcel Heymans, de directeur van de Belgische afdeling van IFPI, de Internationale Federatie van de muziekindustrie, woensdag in L’Echo. Op wereldvlak is 90 procent van de gedownloade muziekfiles illegaal. In België is dat bijna 100 procent.
Proper, Marcel. Maak ons nog wat meer uit, daarmee vergroot ge waarschijnlijk de kans dat de Belg zijn mentaliteit zal veranderen. Verplicht een Belg, en hij zal het tegenovergestelde doen. Dat ligt nu eenmaal in de aard van ons volkje, dat het al überhaupt niet makkelijk heeft met autoriteit. Confronteer ons nog wat meer met pancartes, warning labels, copy protection, en afschrikwekkend belachelijke teksten in de cinema.
In 2004 werden iets minder dan 250.000 liedjes aan Belgische internauten verkocht via webplatformen voor het legaal downloaden. Hoewel het om een stijging met 500 procent tegenover 2003 gaat, is het slechts 0,1 procent van de totale muziekverkoop. Internationaal ligt het gemiddelde op 1,5 procent. IFPI stuurde vorig jaar 200 bedrijven naar internauten waarbij deze in gebreke worden gesteld. Bij muziekverspreider OD2 luidt het dat de cijfers van IFPI niet kloppen en dat ze in werkelijkheid hoger liggen. [mijn bold]
En nog sjoemelen ook! Dat gaat niet echt de goede richting uit, Marcel.
[bron:Belga, via DM telex]
Ik ben niet vies van betalen voor muziek, de echt goede dingen koop ik zowiezo, of ik ze nu al illegaal staan heb of niet. Mijn ervaring met legal downloading is nogal een bummer, de keuze in deuntjes die iTunes aanbiedt is eerder triestig, op Nicotine en de platenwinkel vind ik wél wat ik wil; dus voila, that’s my reason.