(Hm. Ik ging ze eigenlijk per kwartaal bijhouden, maar het lijkt erop alsof ik toch weer in actie ben geschoten wat bereft film. In april heb ik bijna niks gezien, maar dan was het plots mei, en kon ik mijn verlangen naar film niet meer bedwingen. Voor het ontspoort, alhier dus mijn lijst voor april-mei. Enfin, veel mei, weinig april.)
Children of men, van Alfonso Cuarón, gebaseerd op een boek van P.D. James. Cuarón is de vriendelijke mens die ons eerder al pareltjes afleverde zoals Sólo con tu pareja, Y tu mamá también en de ronduit schitterende adaptatie van Dickens’ Great Expectations. En één van de Potterfilms. Met Children of men gaat hij helaas compleet de mist in. De film is een volledig voorspelbare variatie op het messiasverhaal, met ingrediënten die –op zijn allerbest– weggelopen lijken uit een film van Jeunet & Caro. Het scenario lijkt mij overigens veel werkbaarder voor een stripverhaal dan voor een film. Totaal ongeïnspireerd.
Vele duizenden keren beter is dan La tourneuse de pages, van de mij verder geheel onbekende Denis Dercourt, met Déborah François, de juffrouw die beroemd/bekend werd in de film van de broertjes Dardenne (L’enfant). Het is een typisch Franse film, inclusief statig aristocratische beelden vol dialoog die niet wordt uitgesproken en daardoor de film zoveel interessanter maakt dan de commerciële (Amerikaanse) zever die al te vaak ontaardt in ‘understanding movie plots for dummies‘. Bij wijlen prachtige fotografie, die mij alleen maar zin gaf om mijn fototoestel boven te halen. Nu nog modellen vinden.
Bleiten, bij Steve + Sky. Allez, doen alsof, want ik ben ne vent en ik bleit niet bij films. Maar was ik een vrouw dan had ik een ganse doos cleenex gebezigd. Nu beperk ik mij tot de opmerking dat Delfine Bafort een ferm snelle is –dat wisten we al, en zelfs ondanks al die schmink– maar ze kan nog behoorlijk acteren ook. Ik moet dringend eens Dagen zonder lief gaan zien.
De twee echte hoogvliegers zijn –naast La tourneuse de pages— Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring, wat geheel binnen de verwachtingen lag, en De battre mon coeur s’est arrêté, wat ik al eens had gezien, en nog steeds goed werd bevonden. Veel hoef ik daar niet aan toe te voegen, behalve dan dat u ze maar beter op uw ’te zien’ lijstje plaatst als u ze dus nog niet… gezien heeft.
De verrassingen van deze maand: 13 Tzameti, dat maar saai begint, maar al gauw je reinste Hitchcock allures krijgt en een schone film noir is geworden; en Shutter dat mooi past in de Asiatische thriller trendy toestanden, maar toch weet te boeien om meer dan horror.
Babel werd ook heel goed bevonden, ik houd wel van verschillende plotlijnen die tesamen komen. Batalla en el cielo is niet echt om over naar huis te schrijven, tenzij dan voor het contrast tussen de lichamen van Marcos Hernández en Anapola Mushkadiz. Als u dringend nog eens een schone blote jonge vrouw wil zien, dan mag deze film niet op uw lijst ontbreken. Al moet u er wel de erm lelijke blote oude(re) man bijnemen.
Voor de rest, tsja. A Knight’s Tale is een zodanige foute film dat hij bijwijlen bijzonder grappig is, en Wolfgang Petersen doet voor Troy zodanig zijn best om zijn film epische dimensies te geven naar roemrijke voorbeelden dat hij totaal de bal misslaat.
Goed we doen weer mee. Nu nog eens tot aan de cinema geraken.
- Children of men / Alfonso Cuarón / 2006 / DVD / *(*)
- La tourneuse de pages / Denis Dercourt / 2006 / DVD / ***
- Taking Lives / D.J. Caruso / 2004 / VT4 / *
- National Treasure / Jon Turteltaub / 2004 / VT4 / *
- Babel / Alejandro González Iñárritu / 2006 / DVD / ***
- Batalla en el cielo / Carlos Reygadas / 2005 / DVD / **
- Over the Hedge / Tim Johnson & Karey Kirkpatrick / 2006 / DVD / **
- Steve + Sky / Felix Van Groeningen / 2004 / DVD / ***
- The Departed / Martin Scorsese / 2006 / DVD / ***
- 13 Tzameti / Géla Babluani / 2005 / DVD / ***
- Open Water / Chris Kentis / 2003 / VT4 / *
- Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring) / Ki-duk Kim / 2003 / DVD / ****
- De battre mon coeur s’est arrêté / Jacques Audiard / 2005 / DVD / ***(*)
- Shutter / Banjong Pisanthanakun & Parkpoom Wongpoom / 2004 / DVD / ***
- La Mala Educación / Pedro Almodóvar / 2004 / DVD / ***
- Exils / Tony Gatlif / 2004 / DVD / **
- A Knight’s Tale / Brian Helgeland / 2001 / VT4 / **
- Intersection / Mark Rydell / 1994 / vijfTV / *
- Troy / Wolfgang Petersen / 2004 / VT4 / *(*)
0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)
(films vorige (twee) maand)
En toch nog twee sterretjes aan Children of Men?
Er zat nochtans veel potentieel in het verhaal maar ’t wordt op een zeer teleurstellende manier gebracht, absoluut mee eens.
Dat je Troy dan slechter vindt dan Children of Men vind ik zelf vreemd. Maar ik moet toegeven dat mijn Latijnse achtergrond daar wel voor een bias kan gezorgd hebben.
‘Dagen zonder lief’ is een aanrader!
@joke: ge hebt gelijk (heb het bij CoM ook tussen haakjes gezet), maar die sterren, ge moet daar niet te *veel* belang aan hechten. Vooral niet als ze minder dan drie sterren krijgen.
Eigenlijk is het een beetje:
– minder dan drie = ge mist niks als ge die film niet ziet
– meer dan drie = zeer de moeite waard
– vier = gat in uw cultuur
Troy is niet goed, wegens te weinig context. Was het nu zo erg geweest om toch ook de appels erbij te halen? En het verhaal van Briseis, in godsnaam, hoe hebben ze dat verbasterd zeg. En Achilles en Patroclus! (Ooh! niet-stereotiepe homosexualiteit in een Hollywood film, dat kunnen we niet hebben natuurlijk.)
Ok, het gaat over Troje, en niet (noodzakelijk) over de Ilias, maar toch.
La tourneuse des pages was van fotografie inderdaad schitterend. Maar ook zo ongelooflijk Frans! Babel vond ik een klein meesterwerkje. En le battre mon coeur s’est arrêté zou ik nog eens opnieuw moeten zien om de volle kracht van deze film te kunnen vatten.
Children of men vond ik wel zeer goed. Mocht misschien wat straffer. Bij Tzameti had ik ook een groot hitchcock gevoel. Zeer goeie film, alhoewel het einde wat ontchoogelde.