boeken 200909

Niet zo heel lange geleden –minder dan een jaar– moest ik eigenlijk niet weten van al die non-fictie. In 2009 ben ik er steeds meer aan verslingerd geraakt —blame it on Jack Kerouac, die ik in Seattle ben beginnen lezen, en die een soort kruisbestuiving tussen fictie en realiteit biedt. Vervolgens blijken die jazziconen bijna allemaal interessante levens te hebben geleid, en voor ge het weet leest ge wel eens iets half filosofisch of zelfs iets over de productie van koffie en de aanpak van de third wave. En ik heb maar één leven en amper 24 uur op een dag waarvan er minstens een paar slapend moeten worden doorgebracht. *zucht*

 1. Patient Zero / Jonathan Maberry / 2009 / **
  Patient Zero is het eerst in een geplande reeks van minstens drie boeken waarin Joe Ledger ten strjde trekt tegen bioterrorisme. Ondanks een toch behoorlijke reputatie van Maberry zit het boek vol clichés, en zat ik in tweestrijd over de geloofwaardigheid van het verhaal. Het verhaal zit in het genre van 28 days later, waarbij mensen door een virus in zombieachtige wezens veranderen. De wetenschappelijke kant wordt aanvaardbaar voorgesteld (onder technisch te worden), maar de militaire kant is dat eigenlijk veel minder. Het lijkt mij sterk dat de NSA plots bevelen gaat aannemen van een ultrageheime organisatie waarvan alleen de president het bestaan (een beetje) kent. Los daarvan weet Maberry de spanning er op de cruciale momenten wel in te houden. Ik wacht dan ook met een verder oordeel tot ik het tweede deel heb gelezen.
 2. Mijn zachtste huid / Lieve Blancquaert / 2009 / **
  Veel meer dan een fotoboek, is Mijn zachtste huid een boek met 10 getuigenissen van mensen die zelf brandwonden hebben of er rechstreeks mee in aanraking komen (no pun intended). Gemaakt in opdracht van de Belgische Brandwondenstichting, haalt dit boek moeiteloos het doel waarvoor het gemaakt is: sensibiliseren en onder de aandacht brengen (zie ook deze bespreking).
 3. Useful Work Versus Useless Toil / William Morris / 2008 / ****
  Ik heb het al uitgebreid over William Morris en dit boekje uit de Penguin Great Ideas-reeks gehad. Marxistisch van inborst, zeer gefundeness fressen en uiterst toepasbaar op de huidige samenleving. Lees dit zonder schroom –net zoals de rest van die reeks eigenlijk.
 4. God in a Cup: In Pursuit of Perfect Coffee / Michaele Weissman / 2008 / ***
  Euh ja, ik drink graag koffie, maar dit wist u waarschijnlijk al. Dit boek biedt een interessante inleiding of een overzicht van de Third Wave of Coffee in de Verenigde Staten, en de impact die de appreciatie reeds heeft gehad op de koffieproducerende gebieden, van kwaliteitscontroles tot verbetering van de levensstandaard. Zeer interessante lectuur voor wie daarin geïnteresseerd is.
 5. Out / Natsuo Kirino / 2004 / *
  ’t Is mijn ding niet. Kirino wordt omschreven als Murakami for grown ups, maar dan ben ik duidelijk blijven steken in mijn puberteit –u hoeft dat niet te bevestigen, dankuwel. Zogezegd een thriller, maar dan een literaire, wat zoveel betekent als: er is geen actie, en het verhaal vordert tergend traag. Wie graag van die half-existentiële Scandinavische thrillers leest, zal hier zeker zijn gading vinden.

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(boeken vorige maand)