films 200909

Slechts tijd voor negen films, deze maand. Het interessantste wat ik heb gezien is waarschijnlijk Quantum of Solace.

 1. One missed call / Eric Valette / 2008 / Prime / **
  Volgbare remake van Chakushin ari, die net het niveau van het Amerikaanse tienerhorrorgenre overstijgt.
 2. La terza madre (Mother of Tears) / Dario Argento / 2007 / Prime / *(*)
  Interessante film van Dario Argento, die zijn dochter laat meespelen. Mijn vermoeden, opgelopen bij het bekijken Boarding Gate vorige maand, werd helaas bevestigd: ik weet niet wat ze doet, die dochter Asia Argento, maar als acteren kan het niet worden omschreven.
 3. Hell Ride / Larry Bishop / 2008 / Prime / *(*)
  Whoah, moet Larry Bishop gedacht hebben, laat ons eens Easy Rider proberen namaken, maar dan veel minder goed. We laten Dennis Hopper meedoen, we smijten er een paar blote vrouwen in, en overgieten het met een retro jaren 70-saus. Bad motherfucker, bad.
 4. Daylight Robbery / Paris Leonti / 2008 / Prime / **
  Bof. Nietszeggende film die zich evenwel gemakkeijk laat bekijken. Bonuspunt voor de oms opmerkelijke fotografie.
 5. The Messengers / Oxide Pang Chun & Danny Pang / 2007 / Prime / **
  Best te bekijken, maar deze plottechniek werd de laatste jaren toch al verschrikkelijk veel toegepast. Nog goed dat de fotografie deftig is.
 6. Night at the Museum / Shawn Levy / 2006 / 2BE / **
  Fun voor het gezin.
 7. Quantum of Solace / Marc Forster / 2008 / Prime / **(*)
  Een niet te onderschatten factor die bijdraagt tot de aanvaardbaarheid van deze film, is de wervelende fotografie. Geen obvious cheap tricks, maar een functionele, spannende, en contextueel gedreven camera die de actie ondersteunt i.p.v. ze creëert. Smaakvol. Soms ontbreekt er wat achtergrondinformatie bij het verhaal –wie is Vesper kan u denken als u niet met het Bondverhaal bent bekend. (Vesper is Bonds eerste liefde, speelt mee in Casino Royale, en pleegt zelfmoord op het einde van dat verhaal. Bond verwijt de SMERSH, Le Chiffre maar vooral ook zichzelf voor haar dood. Cruciale informatie allemaal.) Behalve de titel, heeft deze Bondfilm niets gemeen met het kortverhaal waarin Bond amper voorkomt. De film is een vreemde eend in de bijt, maar een minder evidente Bond is daarom nog geen slechte Bond.
 8. Transformers / Michael Bay / 2007 / 2BE / *(*)
  Eigenlijk een (pre)tienerfilm, en op die manier best genietbaar. Al blijft het redelijk ongeloofwaardig hoe die geavanceerde autobots met rare metalische stem praten en de begaafdheid van eenzelfde tiener (maar dan met enige mentale achterstand) lijken te hebben. Een film van 144 minuten, waarvan eigenlijk geen minuut verveelt.
 9. 21 / Robert Luketic / 2008 / Prime / **
  Ik was verbaasd dat deze film in 2008 werd gemaakt; ik had hem veel ouder geschat. Een leutige film, vol jeugdige arrogantie, niet meteen op het niveau van de brat pack-films, maar best aangenaam.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)