cds 200905

Euh, iets meer cds dan ik zelf verwachtte. Er zit eigenlijk geen enkele slechte tussen –de minst goede is die van Renault & Knutson– hooguit een paar waar ik beter geen geld aan had uitgegeven. Krakow bijvoorbeeld, of meer nog die Fever Ray: die zullen nog wel opgelegd worden, maar niet dermate dat ze 10 of 12 euro waar waren.

Voor mij is dat overigens de grens: 10 euro, en al zeker als ik ze van de artiest zelf koop. Als ze meer dan 10 euro kosten, vind ik ze meestal wel goedkoper via internet (desnoods via iTunes), én als ik er al meer dan 10 euro voor geef, dan moet het wel een verdomd goede cd zijn. Die van Coltrane bijvoorbeeld, daar zou ik meer geld voor geven, maar die zijn dan weer te koop voor nog geen 8 euro. Hebt u ook zo’n zelfopgelegde grenzen?

 1. Noordzee / Eve Beuvens / 2008 / ***
  Ghoh ja, vooruitstrevend en vernieuwend is dit niet, maar dit is een cd die ge schaamteloos kunt opleggen zonder een heleboel jazz credentials te moeten neerleggen. ‘Populaire’ en toegankelijke jazz, zeg maar. Volgens sommigen een vies woord, maar ik zie met alle wil van de wereld niet in wat daar verkeerd aan is. Schijn bedriegt overigens, volgens mij. Aanrader –en al zeker met het betere blaaswerk van Joachim Badenhorst.
 2. Talisman / Fred Delplancq Quartet / 2008 / **
 3. Midnight Suite / Steven Delannoye / 2009 / **(*)
  Goed, maar een beetje te weinig variatie. Delannoye kan goed spelen, maar het komt hier niet meteen tot uiting. Wachten op de volgende!
 4. Charon’s Boat / Thomas Champagen Trio / 2008 / **
 5. Backback / Backback / 2006 / ***
  Woeha! Is dit nog jazz? Who cares. De stevige gitaar van Filip Wauters domineert, maar ook saxofonist Marc De Maeseneer en drummer Giovanni Barcella laten zich van hun steviger kant zien. Wijswijswijs.
 6. Louana / Mathilde Renault & Jonas Knutson / 2008 / *(*)
  Niet mijn ding. Muzikaal is het best aanvaardbaar, maar Renault mag niet beginnen zingen. Ik heb haar ook live gehoord, en ik vind niet dat het werkt, die stem van haar.
 7. Colores / Marcelo Moncada Quartet / 2008 / ***
  Ik was van de eerste noot verkocht. Het MMQ toert volgend seizoen met de JazzLab Series, bestel maar alvast uw kaarten. Dit is een uitstekende cd, en het kan niet anders dan dat die ook live goed klinken. Ik ben benieuwd.
 8. Hamster Axis of the one-click Panther / Hamster Axis of the one-click Panther / 2008 / ***
  Tsja, de Hamsters. Ze hebben het voorbije jaar een fenomenale weg afgelegd. Live staan ze er, hopelijk blijven ze doorgaan en groeien, en komen ze dan met een ‘echte’ cd af. Ondertussen luister ik al graag naar deze.
 9. Coltrane live at Birdland / John Coltrane / 1963 / ***(*)
 10. Meditiations / John Coltrane / 1965 / ***(*)
  Jaha, Coltrane; twee keer zelfs. De live cd is ‘beluisterbaarder’ dan Meditiations, die door velen warschijnlijk zal bestemd worden als iets te kakofonisch.
 11. Far-Away Look / Krakow / 2009 / **
 12. Trailer Park / Beth Orton / 1996 / ***
 13. Fever Ray / Fever Ray / 2009 / *(*)
  Miskoop. Maar ’t zal aan mij liggen.
 14. Views of Xela / Alexandre Furnelle Orchestra / 2009 / **(*)
  Een leuke ontdekking. Daarom niet meteen een uitschieter, maar toch een behoorlijke plaat.
 15. Galore / Galore / 2008 / ***
  Alweer: ik ben fan van Frederik Leroux. Maar de man speelt dan ook schitterend gitaar –op een totaal andere manier dan Filip Wauters overigens. Galore brengt erm… jazzrock. Ga eens luisteren op hun myspace, en dan kan u ze bij Het Project meteen ook uwged8 instemmen.
 16. Tweedt / WoFo / 2009 / **(*)
  WoFo bewijst zichzelf met hun tweede (jawel, jawel, de naam is een woordspeling) album. De groep is volwassener geworden, de leden zijn beter op elkaar ingespeeld, en dat viel ook te horen tijdens hun release concert waarmee ze de Ham Sessions 2009 openden. Meer informatie over de cd vindt u op hun website, waar u ook stukken kan voorbeluisteren en een beol interessante achtergrondinfo verkrijgt. Vergeet zeker niet naar Schnitzel with noodles te luisteren!

0 te vermijden / * slecht, maar beluisterbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(cds vorige maand)