boeken 200904

Maar kijk eens hoe content ik ben. Al die schone boeken (zoveel sterren dat ze krijgen maat) die ik vorige maand heb mogen lezen. Waar ik plots die tijd van haalde, ik weet het niet, al zat de driedaagse (tv- en computerloze) uitstap naar Amsterdam er waarschijnlijk wel voor iets tussen.

 1. Revolutionary Road / Richard Yates / 1961 / **(*)
  Gelezen omdat ik de film wou zien, maar ik zal moeten wachten tot hij op Prime komt. Interessant boek, een beetje in het genre van Edward Albees Who’s Afraid of Virginia Woolf, maar dan geheel anders. Soms geeft het de indruk dat het een wat uit de hand gelopen kortverhaal is, maar het is een mooi tijdsdocument. Het loste mijn verwachtingen niet geheel in, maar ik was niet meteen ontgoocheld. Ik wil er best nog wel één van Yates proberen. (Heb ik zo genoeg rond de pot gedraaid?)
 2. Wij / Elvis Peeters / 2009 / ***
  ‘Wij’, in de versie van Elvis Peeters, kreeg een, wat door Dirk Leyman van De Papieren Man wordt omschreven als, ‘verkoopbevorderende’ waarschuwingssticker op het voorplat geplakt. Ondanks de ietwat controversiële (dit is toch 2009, nee?) inhoud, is dit een heel leesbaar en literair genietbaar boek.
 3. De leraar / Bart Koubaa / 2009 / **
  Wie er mij om heeft gevraagd, kreeg dit als antwoord: ze hadden het beter De leerling getiteld. De lezer wordt nodeloos in het duister gehouden, het was beter geweest als dit boek uit twee delen had bestaan, waarin we in het tweede deel dan al hadden geweten hoe de vork in de steel zat.
 4. Graz / Bart Moeyaert / 2009 / *(*)
  Twee dingen, heb ik daarover te vertellen. Primo: als ik poëzie wil lezen, koop ik wel een dichtbundel. Secundo: ik lees Moeyaert stukken liever als hij voor adolescenten schrijft. Voor de rest vind ik dit boek voornamelijk moeilijkdoenerij en een poging tot het maken van Kunst. Met die pretentieuze kapitaal, inderdaad.
 5. Wij / Jeroen Olyslaegers / 2009 / ***(*)
  Jawel, jawel, jawel: er bestaat wel degelijk goede Nederlandstalige literatuur. Dit boek van Olyslaegers, de tweede ‘Wij’ van deze maand, is daar onmiskenbaar één van. Tegelijkertijd objectief-afstandelijk en subjectief-betrokken genoeg om dit boek meeslepend en spannend te maken, en bovendien bangelijk herkenbaar voor mensen van mijn generatie, die snotneuzen waren in de het decennium waarin dit verhaal zich afspeelt. Lees mij!
 6. A Day at elBulli / Ferran Adria, Juli Soler & Albert Adria / 2008 / ***
  Eén van de weinige kookboeken die ik helemaal heb uitgelezen. Dat heeft er alles mee te maken dat het voornamelijk een fotoboek is, met bijzonder weinig recepten in (die dan nog onwaarschijnlijk moeilijk te maken zijn bovendien). Dit boek geeft een zeer interessant inzicht in erm… jawel: een dag in elBulli, waar het fantastisch moet zijn om even in mee te draaien. Met de nadruk op even. (Dit boek is enkel voor keukenfans, vrees ik.)
 7. From Russia with Love / Ian Fleming / 1957 / ***
  From Russia with Love is één van de weinig James-Bondfilms die ik niet heb gezien. Het boek was dan ook een totale verrassing voor mij, en een leuke verrassing bovendien. Dit is helemaal een spy novel, met Koude-Oorlogtoestanden, fair play zaken, en al die andere leuke pulplekkernijen. Graag gelezen.

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(boeken vorige maand)

4 gedachtes over “boeken 200904”

 1. Oh ja, ik dacht al dat de naam me bekend voorkwam, ik heb zelfs een EP van Aroma di Amore!

 2. Klopt bruno :).
  het boek zelfs vind ik er soms wel lichtjes over gaan, ikzelf (20) kan me moeilijk voorstellen dat zo’n dingen daadwerkelijk gebeuren… je kan experimenteren maar op een bepaald punt trek je toch je grenzen.
  maar toch blijft het een leuk boek met verrassend veel feiten in, je kan er ook deels jezelf in herkennen.
  toch wel een aanrader voor de minder gevoelige lezer

Reageren niet meer mogelijk.