films 200902

We hebben ons geabonneerd op Prime. Een snelle afweging van het budget dat wordt opgeslorpt door dvd’s versus de maandelijkse kost voor het abonnement, bracht al snel duidelijkheid. Ondertussen heb ik hier 400 dvd’s in een Billy gepropt, waarvan ik misschien 2-3% al meer dan één maal heb bekeken. Zonde van het geld, en zonde van de kastruimte, waar ik al beter mijn boeken in kan opbergen. Die ik eigenlijk ook maar heel zelden herlees.

Prime dus. Ik heb mij vorige maand dan maar eens duchtig gesmeten, al heb ik niet eens zo veel meer films gezien dan in januari. En ik heb een heleboel series laten vallen, die mij eigenlijk toch maar half interesseren.

Bij deze. Ik heb de beknopte evaluatie terug in het lijstje zelf geplaatst, dat is gemakkelijker, denk ik.

 1. 28 Weeks Later / Juan Carlos Fresnadillo / 2007 / DVD / **
  Geslaagd amusement, niet zó goed als zijn voorganger, maar voor een sequel nog best te pruimen. En het zoontje in de hoofdrol lijkt bangelijk goed op Henri, wat het voor mij meteen pakkender maakte.
 2. Pathology / Marc Schoelermann / 2008 / DVD / *(*)
  Vooral fotografisch in orde, maar weinig origineel. Na Qui a tué Bambi? en vooral Anatomie (met Franka Potente), hebben we al betere vertellingen gezien.
 3. Cypher / Vincenzo Natali / 2002 / DVD / 0
  Cypher is van dezelfde regisseur van Cube, en die man heeft een hele schare trouwe fans, maar ik vind er niks aan. Zelfs de verschijning van Lucy Liu kan deze film niet reddden.
 4. Vantage Point / Pete Travis / 2008 / DVD / **
  Goede film, geslaagde poging om origineel uit de hoek te komen, en bevat net niet te veel herhaling. Maar welk een dwaas Hollywood einde.
 5. Shrooms / Paddy Breathnach / 2007 / DVD / *(*)
  Euh, waarom niet. Bij bepaalde momenten is het zelfs spannend, maar het gegeven is geheel voorspelbaar –en het ergste is dat ik van bij het begin nog gelijk had over de opzet ook.
 6. The Wild / Steve ‘Spaz’ Williams / 2006 / VTM / **
  Deze film is bij wijlen zeer grappig. Een beetje erover, een beetje cliché, maar hey, het is een kinderfilm.
 7. Superman Returns / Bryan Singer / 2006 / VT4 / **
  Ach ja. ’t Is Superman, en ge weet wat ge moogt verwachten. Deze film is klassiek gemaakt, zowel wat betreft opzet en verhaal, en is tenminste niet overwerkt zoals die Hulk-debacles.
 8. Deja Vu / Tony Scott / 2006 / Prime / **
  Deja Vu blijft verrassend, zelfs als men denkt dat het de helemaal voorspelbare kant uitgaat. Wel spijtig van –opnieuw– het Hollywood einde.
 9. Next / Lee Tamahori / 2007 / Prime / **(*)
  Helaba! Next en Deja Vu zijn helemaal niet zo erg verschillend, maar Next staat toch wel op een hoger niveau dan ‘die andere’
 10. Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer / Tim Story / 2007 / Prime / *
  Sommige comics blijven beter op papier geplakt.
 11. Spider-Man 3 / Sam Raimi / 2007 / Prime / **
  Cfr die Spiderman-film.
 12. Disturbia / D.J. Caruso / 2007 / Prime / ***
  Iemand heeft aandachtig naar Rear Window gekeken. Spannend, aangenaam, maar misschien meer iets voor jongvolwassenen?
 13. La science des rêves (The Science of Sleep) / Michel Gondry / 2006 / Prime / ***(*)
  La science des rêves is beter bekend als The Science of Sleep van Michel Gondry, de man van Eternal Sunshine of the Spotless Mind. En ook deze keer levert hij weer een schitterende film af. Wat een humor, welk een vakmanschap. Gaat dat zien!
 14. Happy Feet / George Miller, Warren Coleman, Judy Morris / 2006 / Prime / (*)
  Happy Feet is slecht gecamoufleerde, ongeloofwaardige promo van milieu-activisten waar ze drie directors voor nodig hebben gehad. Maar kinderen vinden het (een beetje) leuk. *zucht*
 15. Bee Movie / Steve Hickner & Simon J. Smith / 2007 / Prime / **
  Twee directors maar voor Bee Movie, maar die film is wel ontieglijke keren beter dan Happy Feet.
 16. [rec] / Jaume Balagueró & Paco Plaza / 2007 / Prime / **
  Geen nood, geen nood, voor de fans van [rec]: dit jaar komt de sequel uit. Want het was wel obvious dat er nog een vervolg zou komen. Een mengeling tussen het verhaal van 28 days later en de filmmanier van Blair Witch. Best ok als introductie.
 17. Mr. Brooks / Bruce A. Evans / 2007 / Prime / ***
  Mr. Brooks stond bij Prime onder blockbusters; en voor een blockbuster is dit een heel geslaagde film. En voor een film met Kevin Cotser, sorry: Costner, is hij al helemaal goed.
 18. The Invasion / Oliver Hirschbiegel & James McTeigue Bousman / 2007 / Prime / **(*)
  The Invasion is een eigenlijk best te pruimen gemoderniseerde versie van Invasion of the Body Snatchers, dat in 1978 al een geslaagde remake kreeg. En dan nog een paar. Alleen spijtig van –voor de derde keer– het Hollywood einde.
 19. Saw IV / Darren Lynn Bousman / 2007 / Prime / *
  Hey, ’t is van Saw. En het begint een beetje een afgezaagde format te worden. Hebt ge hem, hebt ge hem? Juist, ja. Saw dus.
 20. Live Free or Die Hard (Die Hard 4.0) / Len Wiseman / 2007 / Prime / ***
  Ewel, ewel, wat hebben we hier. Die Hard is een beetje gelijk Dirty Harry aan het worden. Deze heb ik met plezier bekeken.
 21. Wolf Creek / Greg Mclean / 2005 / 2BE / *
  Dertien in een dozijn, is een goede omschrijving. Het meest interessante aan de film is dat er een heleboel elementen uit waar gebeurde toestanden in zijn verwerkt. Voor de rest: skip it.
 22. Resident Evil: Extinction / Russell Mulcahy / 2007 / Prime / **
  Onbekijkbaar voor wie niet met het gegeven vertrouwd is. Slechts een beetje bekijkbaar voor wel met het gegeven vertrouwd is. Resident Evil gaat Mad Max achterna. Alleen genietbaar voor fans van Milla Jovovich.
 23. The Bourne Ultimatum / Paul Greengrass / 2007 / Prime / **(*)
  The Bourne Ultimatum is mogelijks de beste Bourne verfilming met Matt Damon tot nog toe. En met Julia Stiles! Al zie ik eigenlijk nog liever Franka Potente. Niettemin: geslaagd.
 24. Sunshine / Danny Boyle / 2007 / Prime / **
  Ik ben normaal gezien wel te vinden voor de films van Danny Boyle (Trainspotting, 28 Days Later…), en hoewel Sunshine filmisch best OK is, ben ik niet geheel overtuigd van het verhaal. Nochtans kan ook schrijver Alex Garland mij meestal wel overtuigen (The Beach, 28 Days Later…), maar dit verhaal heeft te weinig inleiding en diepgang om de kijker echt te betrekken.
 25. Butterfly on a Wheel / Mike Barker / 2007 / Prime / **(*)
  Niet half slecht, deze Butterfly on a Wheel. Behalve dan dat het een heleboel willing suspension of disbelief vraagt van de kijker. Geslaag einde, al zat het eraan te komen, maar voldoende verrassingen. Laat een beetje denken aan Derailed.
 26. Premonition / Mennan Yapo / 2007 / Prime / *(*)
  Premonition kwam zo dichtbij om een goede film met een interessante structuur te worden. Maar dan verprutst het laatste derde van de film gewoon alles. Vijftv niveau.
 27. Pars vite et reviens tard / Régis Wargnier / 2007 / Prime / *(*)
  Interessant gegeven, maar overstijgt het niveau van de gemiddelde politieserie niet. Spijtig, want er was meer uit te halen.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)

4 gedachtes over “films 200902”

 1. Je hebt gemiddeld zo goed als elke dag in februari een film gezien. Ik ben onder de indruk.

  Hmm, ik wist niet dat La Science des Rêves van dezelfde regisseur was als Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Feit is wel dat ik bij beide films het enthousiasme van veel kijkers niet begrijp. Ik denk er al een tijdje aan om Eternal Sunshine… een tweede kans te geven en misschien moet ik dat met La Science des Rêves ook maar eens doen. Of misschien heb ik gewoon te weinig fantasie om die films echt goed te vinden? Ik weet het niet.

 2. @stuutekeer & @stijn: hoezo? Tellen uw dagen geen 36 uur dan :p

  @Linn: ik heb nogal een eigenzinnig gevoel voor humor. Zaken zoals pakweg Alo! Alo! vind ik eerder saai. Humor die grappig tracht te zijn door te choqueren is aan mij niet besteed. La Science des Rêves vind ik echt creatief en subtiel en verrassend. Maar ik denk niet meteen dat ge uzelf (of uw fantasie) iets te verwijten hebt als ge die film niet goed vindt. Humor is verschrikkelijk persoonlijk, heb ik al ondervonden.

Reacties zijn gesloten.