Hamlet had het mis

to do or not to do, thát is the question!

Eigenlijk gebruik ik nog steeds RTM om mijn to do lijstjes bij te houden. Het is web based, maar synchronizeert net zo goed met de iPhone, zodat ik er ook offline aan kan. Helaas kom ik er vaak gewoon niet toe om mijn lijst aan te vullen.

Naast die ‘melklijst’ beschik over nog zes i andere manieren om mijn zaken bij te houden: mijn inbox, gmail, de geopende browser windows, iCal, wordpress, en post-its (échte, geen digitale).

 1. Mijn inbox is vaak problematisch. Daarnet stonden er nog 196 berichten in, met allemaal berichten waarvan ik denk dat ik er nog moet op reageren, ofwel dat ze nog van belang zijn voor iets waarmee ik bezig ben. Als een bericht ‘gebruikt’ is, dan verdwijnt het in het archief. Zo’n archief hield ik vroeger heel meticuleus bij, opgesplitst op persoon of casus en datum, maar de laatste tijd is het zoeken in de mailprogramma’s veel efficiënter geworden, zodat ik die onderverdeling veel minder fijn houd.
  De inbox wordt opgekuist als het de spuigaten begint uit te lopen. Zoals nu bijvoorbeeld.
 2. Google mail gebruik ik bijna exlusief ii voor de interne mailing lijst van Het Project. Wat meteen als voordeel heeft dat ik al die informatie op één plek terugvind. Voor de rest gaat het een beetje zoals in mijn mailprogramma: wat ‘gebruikt’ is, gaat in het archief, de rest blijf in de inbox, en krijgt een sterretje.
  Wordt minstens maandelijks, maar bij voorkeur wekelijks ‘gezuiverd’.
 3. 18: zoveel browser windows heb ik momenteel geopend staan. Elk met zijn eigen tabjes nog natuurlijk. Van allemaal dingen waar ik mee bezig ben, en waar ik geen tijd voor heb om verder uit te werken, maar waarvan ik mijzelf wijsmaak dat ze te belangrijk zijn om te sluiten, en niet belangrijk genoeg om te bookmarken. Safari heeft gelukkig zo’n Reopen All Windows From Last Session, voor het geval het ding crasht of ik het abusievelijk laat afsluiten.
  Wordt wekelijks verwerkt.
 4. Ik ben een grote fan van handgeschreven agenda’s. Maar met die iPhone heb ik nu eindelijk het ding waarmee ik alles in één toestel kan bij hebben, dus ben ik opnieuw digitaal geworden. iCal synchroniseert niet alleen met mijn iPhone maar ook met Google Calendar –zodat ook Tessa perfect op de hoogte kan blijven van mijn bezigheden.
  Wordt aangepast à la minute.
 5. Eigenlijk heb ik maar weinig drafts staan in wordpress. De meeste zaken blijven daar slechts kort in staan voor ze gepubliceerd worden; de uitzondering is waarschijnlijk een fiks uit de kluiten gegroeide commentaar, waarvan ik beslist heb dat ik het toch maar ga uitwerken tot een eigen bericht.
  Wordt verwerkt als ik denk tijd te hebben.
 6. Als er echt iets dringend-dringend is, dan plak ik een post-it aan de bovenkant van mijn computerscherm. Zodat ik er niet naast kán kijken. Meestal gebeurt dat ’s avonds, en gaat het over iets dat ik de volgende dag móet doen.
  Verdwijnt in minder dan 12 uur.

Bon. Ik ga eens wat opkuisen, denk ik. Als u nog een antwoord van mij moest krijgen, is de kans groot dat het er vandaag of morgen alsnog aan komt.

(Och, en is het bij u ook zo chaotisch?)

 1. Het was eigenlijk best de moeite waard om mij die zin te zien schrijven. Ik ben begonnen met twee, verbeterde mijzelf meteen tot drie, en toen ik aan ‘houden’ zat, had ik achtereenvolgens al vier, vijf en zes ingetikt.
 2. Enkel als iemand mij een heel groot bestand wil e-mailen, vraag ik om het naar daar te sturen.

7 gedachtes over “Hamlet had het mis”

 1. Bruno, ik vul alle gegevens van mijn agenda steevast via Google Agenda in, via het web dus. Dat synchroniseerd met mijn iCal op mac en dus ook op de iPhone. Maar omgekeerd? Iets invullen in iCal of op mijn iPhone wordt niet in Google Agenda geupdate. Als dit mogelijk is dan hoor ik het graag.

 2. Geert is mij voor, dus laat ik er een schepje bovenop doen.

  GTD is geen tip, het is een absolute must!!

  Ken je dat gevoel van die 4 of 5 boeken “die je leven veranderden”? Ik ook, en GTD staat zeer hoog in het lijstje.

 3. @Geert & waterhouse: bedankt voor de tips!

  @jurgen: ik gebruikte eerst de sync via mobile me, maar gezien mijn trial account eindelijk is afgelopen, en ik geen 75 euro per jaar voor die service wou betalen, ben ik op zoek gegaan naar iets anders. Momenteel gebruik ik Spanning Sync; voorlopig nog in trial, maar het kost 25 USD per jaar (allez, 20 USD voor het eerste jaar met een coupon code, en dan 15 USD per jaar renewal).

 4. Bruno,
  Ik lees dat je je trial account bij MobileMe hebt geannuleerd: hoe heb je dat gedaan! Die hufters (MobileMe bij Apple) maken het me zo goed als onmogelijkl om dit te doen!!

  Graag je hulp

 5. Ah. Ik neem even aan dat ge ook op mac werkt? Onder System Preferences is er een icoontje MobileMe. Als ge dat aanklikt, dan was er bij mij een optie “Cancel Trial” (of zoiets). Ik kreeg dan de vraag/waarschuwing dat alles zou gewist worden, bevestigd, en voila: alles weg!

Reacties zijn gesloten.