boeken 200809

Och, zowaar een half geslaagde maand, september, voor wat betreft boeken.

We beginnen met het minder goede nieuws: ‘zwaar’ ontgoocheld in Paul Auster, die wel twee geheel losstaande novelles aaneen lijkt te hebben gelijmd in zijn Man in the Dark. Komende van een auteur die bekend staat om zijn kunde de meest uiteenlopende plotlijnen tot een schitterend en aanvaardbaar geheel te verweven, kan dit niet anders dan als teleurstellend worden omschreven. Spijtig.

A Case of Exploding Mangoes had eigenlijk iets helemaal voor mij moeten zijn. Het is een mengeling van fictie en feiten –ik lees niets liever– maar dan op zo’n saaie manier verteld, dat ik me door de pagina’s heb moeten sleuren. Heel jammer, laat het er ons op houden dat de schrijfstijl van de auteur mij gewoon niet ligt.

Lege jurken kwam mij voor als het schrijfsel van een auteur die iets te verwerken heeft, en daar dan maar een boek over schrijft. Vermoedelijk sla ik de bal helemaal mis, maar de cringe-factor is iets te groot om het nog genietbaar te maken. Voor de rest is het ook iets te voorspelbaar.

Nee, geef mij dan maar een klassieker als The Day of the Triffids. Ik had dat ooit –ergens in mijn illustere jeugdjaren– wel al eens in een Nederlandse vertaling gelezen, maar dit boek bleef onderhoudend van de eerste tot de laatste bladzijde. Sommige ideëen zijn zelfs voor deze tijd redelijk confronterend of juist rollenpatroonvast, maar daarin schuilt een deel van de charme.

Na Lee Child ben ik bezig alles van Karin Slaughter te consumeren. Dat blijft aangename pulp, en ook voor deze maand staat er weer minstens één Slaughter op het menu.

Verplichte lectuur voor iedereen die meent iets van doen te hebben met of een mening te hebben over socialisme en/of populisme, is Pleidooi voor populisme van David Van Reybrouck. Geen zwaar politiek-theoretisch boek, maar een vlot leesbaar pamflet van amper 78 pagina’s. Doén!

 1. The Day of the Triffids / John Wyndham / 1970 / ***
 2. Pleidooi voor populisme / David Van Reybrouck / 2008 / ***(*)
 3. Man in the Dark: A Novel / Paul Auster / 2008 / *(*)
 4. Lege jurken / Christophe Vekeman / 2008 / **
 5. Blindsighted / Karin Slaughter / 2002 / **(*)
 6. A Case of Exploding Mangoes / Mohammed Hanif / 2008 / *(*)

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(boeken vorige maand)

2 gedachtes over “boeken 200809”

 1. aha! ik lees momenteel voor het eerst in mijn leven (oh schande) paul auster. zit nu 20p ver in moon palace en ik ben compleet in de ban.

  van slaughter heb ik er redelijk al wat doorgejaagd (triptych vond ik één van de betere) dus ik ben ik nu van plan de omgekeerde beweging maken: eens werk maken van die lee child 😉 bij deze alvast merci voor de tip.

 2. Auster is fantastisch. Ik wil u ook The Brooklyn Follies aanraden, als ge Moon Palace goed hebt gevonden. En Leviathan. En Mr. Vertigo zelfs. De enige die ik (nog) niet heb gelezen is Travels in the Scriptorium denk ik.

  Lee Child is wijs. Volledig rollenpatroonvervullend natuurlijk, juist gelijk Slaughter.

Reacties zijn gesloten.