de rek is eruit

Op school was het moment L.O. (lichamelijke opvoeding, ingevallend dat nu anders heet) het onderdeel waar ik het minste naar uitkeek. Niet zozeer voor de fysieke inspanning –al stak mij dat, zoals het een goede puber betaamt, ook behoorlijk tegen– maar vooral wegens de inefficiëntie van de les. Het duurde bijna langer om ons om te kleden dan dat we les kregen, en daarna mochten we de rest van de dag in de geur en het kleffe gevoel van ons opdrogende zweet doorbrengen. Douches waren er immers niet (hopelijk is dat nu veranderd). Naarmate we ouder werden en de interesse in het andere geslacht toenam, werd die geur een steeds grotere hinderpaal, en de oefeningen veranderden voor ons steeds meer in een zoektocht naar onopvallende inertie om het risico op zweet –en bijhorende geur– zoveel mogelijk te beperken.

Lenig ben ik nooit geweest. Ik heb altijd wel enige interesse gehad in sport, maar die bleef steeds grotendeels passief –ook al heb ik nooit echt aan toeschouwersport gedaan. Ik ging nooit naar voetbalmatchen kijken, langs de kant van de wielerwestrijden staan, en motoren bekijk ik bijna uitsluitend in boekjes en websites of als ik zelf ook op het parcours kan rijden (ik moet daar deze zomer toch nog eens een keer zien te geraken).

Onlangs las ik dat het voor lopers interessant is om hun lenigheid te vergroten: soepele spieren verminderen het risico op letsels. Bij Runner’s World vond ik een artikel over de voordelen van yoga: Strike a Pose.

“Yoga improves strength and balance, but one of the best things it can do for runners is increase flexibility,” says Bruce Dick, M.D […] “If you don’t have the flexibility in your hip flexors and hamstrings to create an adequate range of motion, your body will ask that motion to come from other joints –joints not meant to produce that motion. So you get early fatigue, early breakdown, and you expose yourself to injury.”

Aldus, is er iemand in het publiek die ervaring heeft met yoga? En waar kunt ge dat volgen in Gent? Google verwijst mij naar Escape fitness centrum in de Sint-Pietersnieuwstraat en Shambho op de Zuiderlaan. Bent u bekend met één van beide organisaties? Welk is uw wedervaren? Ik hoor het graag, dan kan ik misschien proberen de rek terug in mijn lijf te brengen.

5 gedachtes over “de rek is eruit”

 1. Als je in plaats van Google eens de gouden gids gebruikt kom je op een 8-tal Gentse adressen uit …
  http://www.goudengids.be/search/gent/yoga.html

  Een aantal van hen hebben ook een website (die vind je niet op de pagina van de gouden gids – wegens te dure plaatsingskosten – maar moet je zoeken – met Google!)

 2. ik volg 1 keer per week een uurtje yoga. Daarin leer je inderdaad door middel van houdingen aan te nemen, gecombineerd met je ademhaling, je spieren en gewrichten te “trainen”. Zonder ze actief te gaan belasten, ga je toch werken op je lenigheid.

  Ik denk echt wel dat dat werkt en je voelt het wel aan je houding na zo’n les. Ik doe ook aerobic, ik zwem wekelijks en duik regelmatig…maar yoga heeft toch een ander effect.

  Ik volg het wel in Leuven en ken er geen in Gent.

 3. Ik sport in Shambho, en geef er sinds kort zelfs les 🙂

  Ze geven er allerlei lessen: yoga, pilates, body balance (een kruising tussen yoga, tai chi en nog wat disciplines, heel leuk), NIA (wat ik geef, een kruising tussen verschillende dansen, gevechtsporten en healing arts waaronder yoga), en nog een paar andere lessen, allemaal in die body-mind-spiritsfeer. Er is ook een sauna en een stoombad en voetmassagedinges enzo.

  Een normaal abonnement kost 60 euro per maand, of 50 als je meteen een heel jaar inschrijft. Daarvoor mag je zo veel gaan als je wil. Als je maar één keer per week wil gaan, bijvoorbeeld naar yoga, dan betaal je maar 40 euro. Dat komt neer op ongeveer 10 euro per les dus, en ik denk dat dat niet veel zal verschillen met de andere yogalessen die je vindt in Gent (maar daar weet ik eigenlijk het fijne niet van).

  Ik zou zeggen: ga gewoon eens proberen wanneer je terug bent. Je kan een proefles volgen en dan krijg je ook een genuanceerder uitleg over de abonnementen. Ik vind het er een heel fijne sfeer, niet te overdreven zen, maar wel lekker rustgevend, en vriendelijk personeel.

  En als je dan toch aan de blaarmeersen gaat lopen, dan kan je die twee misschien combineren…

Reacties zijn gesloten.