wij kopen online

Online kopen is geheel ingeburgerd ondertussen, en al zeker in Amerika. Iets aankopen in een andere staat is gedeeltelijk goedkoper, omdat er dan geen taxes bijkomen, maar u moet dan natuurlijk wel de verzendingskosten bijrekenen. Die vallen vaak echter heel goed mee. Wij hebben het een en het ander geprobeerd.

Amazon.com

In de USA biedt Amazon een Amazon Prime membership aan. Voor een jaarlijks abonnement van 79 USD kan u verder gratis gebruik maken van Two-Day Shipping op zowat alles wat ze in stock hebben. Niet écht alles, maar het kan volstaan voor de meeste behoeften.

Een dikke week geleden ontdekt, en ik kon meteen intekenen voor een gratis trial van één maand. Twee-drie (week)dagen aan een stuk kreeg ik de boodschap dat ze mijn aanvraag behandelden, en dat ik binnen een paar minuten van de dienst kon gebruik maken. Na drie dagen kreeg ik te horen dat er iets aan de hand was met de gegevens van de credit card die ze voor mij in hun systeem hadden, en dat ik alles opnieuw moest ingeven. Bon, geen probleem, maar dan moeten ze geen drie dagen aan een stuk afficheren dat ik binnen een paar minuten van hun dienst gebruik kan maken.

Adorama

Adorama is een van die New Yorkse fotowinkels die van een stevige reputatie genieten. Ik bestel er een hoop(je) rolfilm, een archiefmap en transparante negatiefbladen voor in die map. Alles verloopt vlotjes, ik krijg een e-mail dat ze alles goed ontvangen hebben, en dan hoor ik drie dagen niets meer. Ik stuur een e-mail, met mijn ordernummer in het onderwerp van de mail en nog eens proper in de tekst, en de dag nadien nog een e-mail, en nog één. Niks. Uiteindelijk besluit ik te bellen, en krijg ik te horen dat die map niet voorradig is, en dat het nog een week of drie kan duren voor het binnen is. En dat ze mijn ganse bestelling dus on hold hebben geplaatst. Ik heb meteen alles geannuleerd. (Wat ze dan wél zonder problemen of verdere vragen hebben gedaan.)

B&H

B&H Photo Video is nog zo’n New Yorker; laat ik daar ook eens proberen. Identiek dezelfde bestelling, ik heb nog niet goed op “order” geklikt, of ik krijg al een e-mail met bevestiging, en een uur of twee later opnieuw een e-mail, waarin ze vermelden dat mijn bestelling verzonden werd, met een tracking number van UPS erbij (ik had de goedkoopste manier gekozen, 3 business days). Proper.

KEH

KEH adverteert zichzelf als the photographer’s marketplace, met nadruk op the, en is na ebay één van de grote bronnen voor tweedehands fotomateriaal. Gekocht, bevestiging gekregen, en even gebeld want ze hadden een verificatie nodig van mijn identiteit en VISA kaart –omdat billing en shipping addresses verschillend waren. Dezelfde dag nog verzonden, en een tracking number van UPS gekregen.

UPS

Voor de zending van KEH diende ik bij ontvangst te tekenen. Gezien ons huis geen bel heeft, en wij niet meteen dicht bij de voordeur wonen (er wonen hier nog andere mensen, wij zitten in het grootste appartement op de eerste –en als enige ook op de tweede– verdieping), heb ik bij de special instructions mijn telefoonnummer vermeld.

Want zie, hoewel wij de ganse dag buiten op het terras zaten, is de meneer van UPS toch onder onze radar geglipt. (Achteraf hebben we gezien dat hij om de hoek geparkeerd stond.) Maar kijk, dat telefoonnummer had zijn nut, want hij heeft mij opgebeld, zodat ik alsnog de deur kon openen en mijn pakje in ontvangst mocht nemen. (En hoewel niet vermeld als “out for delivery” zat dat andere pakje er ook al bij.)

Algemeen beschouwd: positieve ervaringen dus.
(Fuji Reala 120 rolfilm voor slechts 2,99 USD per filmpje!)

Een gedachte over “wij kopen online”

  1. Pijnlijk om te horen, want ik betaal hier minstens het dubbele voor een fuji reala. Ik zal maar doen alsof ik uwe prijs niet heb gelezen. Dus ik neem aan dat je thuis zult komen met een extra valies met vanalles in?

Reacties zijn gesloten.