gevingerd

Vrijdag waren wij zappende, in afwachting van ons vertrek naar een verjaardagsfeestje (waar we veel te snel moesten weglopen wegens Tessa’s van-wachtverplichtingen). De wijzer bleef –terwijl ik de digicorder programmeerde voor de eerste aflevering van Grey’s Anatomy– staan op VTM, waar op dat moment Beauty and the Nerd werd uitgezonden.

Ik had het programma nog nooit gezien. Waarom, vraag ik mij dan af, heeft nog niemand mij verteld van het hoge humorgehalte van dit spel? Is dit for real, of zijn dit acteurs en actrices (vergeef mij, ik ben niet meer mee met die dingen).

Twee koppels moesten het tegen elkaar opnemen: Dieuwke en Jelle tegen Debby en Richard . De ‘nerdy’ mannen hadden eerst een pak soapvragen gekregen, en de spanning steeg toen het aan de vrouwen was, want zij zouden de wedstrijd beslissen. Dit waren de vragen:

 • Wat voor dieren zijn mosselen?
  1. weekdieren
  2. dagdieren
  3. weekendieren (sic)
 • Hoe noemt men een groep vissen?
  1. een kudde
  2. een tros
  3. een school
 • Tot welk soort dieren behoort de mens?
  1. amfibieën
  2. reptielen
  3. zoogdieren
 • Van welk dier wordt rundergehakt gemaakt?
  1. een varken
  2. een schaap
  3. een koe
 • Is de boterbloem een zuivelproduct?
 • Hoe noemt men een gecastreerde stier?

Ik heb dezelfde vragen aan Henri gesteld –de pas acht jaar geworden zoon, die het programma niet heeft gezien– en die op elke vraag het correcte antwoord gaf, nog voor de vraag goed en wel was gesteld (ik mag van u hetzelfde hopen), evenwel met één uitzondering:

“Wat is dat, gecastreerd?”
“Euh, wel, weet ge, dat is gelijk Mâcon en Nagiko…”
“Ah, dat ze geen kindjes kunnen maken”, onderbrak hij me.

Bon, maar dat had hij op school nog niet geleerd –mogelijks uit katholieke angst om uit te moeten leggen wat castreren is, wie weet.

De juffrouwen in het programma dienden elk om beurt te antwoorden. Vraag één had ze juist door eliminatie (“maar papa, dat week van die weekdieren heeft toch niets met de dagen van de week te maken”); de tweede juffrouw dacht dat een groep vissen een tros was (“haha, papa ziet ge mij al een tros vissen gelijk druiven opeten?”); de derde vraag werd juist beantwoord omdat er een prentje werd bijgetoond van de evolutie van aap tot mens, en dat de aap een zoogdier was, dat wist ze. Reptiel was het zeker niet, zo zei ze nog. Ook de vierde vraag werd na lang nadenken juist beantwoord, en hetzelfde met de vijfde. Dat was een strikvraag hé, meesmuilde ze. En een gecastreerde stier was een rund, waarmee de juffrouw wel gelijk had, maar ze had toch iets specifieker mogen zijn.

Het ergste is eigenlijk dat je bij elke vraag de wanhoop op de gezichten van de juffrouwen kon aflezen. “Oh shit”, werd menigmaal geuit, en de nerds, die in een belendende kamer de wedstrijd op een monitor konden volgen meenden eerst dat een gecastreerde stier een ruin was.

En ik was er nochtans van overtuigd dat ze dat op de basisschool leren, die dingen. Ik zal dus maar aannemen dat het gefingeerd is?

2 gedachtes over “gevingerd”

 1. Ik vraag het mij ook af, of het niet allemaal in scene gezet is. Volgens mij haalt ge de leeftijd van 20 jaar niet als ge zo dom zijt, dan hebt ge uw eigen al minstens (al dan niet per ongeluk) omzeep geholpen.

Reacties zijn gesloten.