boeken 200709

September was amper rijker aan literatuur dan augustus, zo is gebleken. Vol goede intenties gestart, maar wegens tijdsgebrek en andere besognes ben ik niet tot veel lectuur toe gekomen. Ik heb wel Frank AlbersBeatland in huis gehaald, maar nog niet de ongecensureerde Kerouac. Ik zal vandaag of morgen eens in de Limerick binnenwandelen om te zien of hij al binnen is.

Next van Crichton is een zeldzaam boek. Het is namelijk een van de uitzonderlijk weinige boeken waarin ik maar niet ben geslaagd mijn suspension of disbelief opzij te zetten. Volstrekt ongeloofwaardig, de plots lijken wel uit drie vier andere boeken bijeengesprokkeld om op het einde, zonder voorafgaandelijke verwittiging, alsnog bijeen te komen. Wie mijn boekensmaak een beetje kent, weet dat ik anders bijzonder grote fan ban van zo’n plots die samenkomen, maar hier komt de ene deus na de andere, ex machina op de scène afgedaald. Onderhoudend, maar leest als een wetenschappelijk werk dat voor de massa diende begrijpbaar te worden gemaakt. U kiest beter een andere Crichton.

Naast schrijver is Benali ook duurloper. Ik had nog maar één boek van hem gelezen, Feldman en ik, dat ik eerder dit jaar als hoogdraverij had bestempeld. Ook dit boek bevat een al te grote complexiteit voor het thema, maar als je rond een bij het haar getrokken plotverwikkeling leest, is dit boek best interessant. Toch als je zelf ook loopt. Echt aanraden zou ik niet doen.

  1. Next / Michael Crichton / 2006 / *
  2. Marathonloper / Abdelkader Benali / 2007 / **

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(boeken vorige maand)