entrance pupil

We leren bij.

Bij het grasduinen in informatie over Hasselblad lenzen –die nieuw al verschrikkelijk duur zijn, maar ook tweedehands goed hun waarde lijken te behouden– stoot ik vanzelfsprekend op de officiële documenten op de Hasselblad site. Niet alleen vind je daarin de gebruikelijke MTF-grafiekjes (waar ik mij niet mee bezighoud), maar ook de volledige depth of field-tabellen (zeer handig), en iets wat heet de entrance pupil position. Huh? was ook mijn eerste reactie.

The entrance pupil position is the correct position of the axis of rotation when making a panorama image by combining individual images of a scene.

Een beetje Googlen levert al gauw het volgende op: Finding the No-parallax point, op de panoramasite van John Houghton, en Panoramas – Finding the entrance pupil bij Nikonians.

Vereenvoudigd komt het erop neer dat het voor professionele panorama’s niet volstaat om tig foto’s te nemen van een landschap, evenmin om gewoon vanuit het middelpunt van uw toestel de camera op statief rond te draaien, maar wel om uw toestel, op statief, rond te draaien op de entrance pupil position. En daarvoor hebt ge allerlei hulpstukken zoals deze nodig, waarmee ge dat draaipunt kunt instellen.

Verschrikkelijk fascinerend.

2 gedachtes over “entrance pupil”

  1. Neeneenee, voorlopig hou ik mij nog ver van die pano’s, denk ik. En als ik er al maak, zal het zonder fisheye zijn 🙂

Reacties zijn gesloten.