wab…

Onlangs nog werden iPod+iTunes in De Morgen vermeld als één van de tien technologieën die uw wereld veranderden. iTunes is niet alleen de drijvende kracht achter de meest succesvolle MP3-speler, maar is meteen ook een pionier voor de online verkoop van muziek. Dat hadden ze vorig jaar bij The WAB reeds begrepen, toen ze met hun iTunesshop van start gingen.

Het succes bleek groot genoeg dat ze dit jaar besloten te diversifiëren naar drie verschillende sites: annorax.be voor electronische muziek; bayroot.be voor pop rock, punk rock, lo-fi en guitar rock; en tenslotte wabjazz.be voor –u raadde het al– jazz muziek.

WABjazz is een samenwerking tussen The WAB en het in Gent gehoofdkwartierde Jazzlab Series. Het huist onder andere labels zoals W.E.R.F., Talia, RATRecords, Heaven Hotel, Jazzhalo en Mogno Music, maar tevens onafhankelijk uitgegeven cd’s. Het online label werd begin deze maand boven de doopvont gehouden.

Volgens Kelvin Smits van The WAB –dat staat overigens voor Wack Attack Barrack– wil het label hiermee een duidelijk platform voor Belgische (alternatieve) muziek oprichten. “Omdat België relatief klein is, is het vaak moeilijk om de muziek ook internationaal te promoten. Via internet, en specifiek iTunes, kunnen de groepen rekenen op een onmiddellijk en wereldwijde beschikbaarheid. Voor veel (jazz) muzikanten op tournee is dat een groot gemak.

Zowel de onafhankelijk uitgegeven muziek als catalogi van bestaande labels zijn welkom. De bedoeling is een zo volledig mogelijk aanbod te creëren, zodat The WAB het aanspreekpunt (én verkooppunt) kan worden voor wie naar alternatieve Belgische muziek zoekt op internet.

De artiesten kunnen overigens hun muziek nog steeds elders op cd laten branden of vinyl uitbrengen. The WAB werkt met een digitaal licentiecontract, waarbij de muzikanten enkel voor de digitale rechten van de muziek tekenen. Omdat dit een unieke manier van werken is, hebben ze op een relatief korte tijd reeds een heleboel artiesten in huis gekregen (nu ongeveer 350 albums op 1,5 jaar).

Kelvin Smits: “Wat betreft de jazz selectie, hebben we ontzettend veel hulp gehad van Mik Torfs en de Jazzlab Series om de artiesten met ons in zee te laten gaan. Ook het Muziekcentrum Vlaanderen heeft ons hierbij gesteund, wat ervoor gezorgd heeft dat het voor de jazz allemaal zeer snel in kannen en kruiken was.

Kopen via de verschillende labels van The WAB is heel eenvoudig. Eenmaal je iTunes op je computer hebt geïnstalleerd, verloopt de procedure in drie eenvoudige stappen. Op een van de sites (bvb wabjazz.be) klik je op “listen“, waardoor je automatisch in de iTunes Store wordt gelanceerd en tracks kan voorbeluisteren. Klik vervolgens op “buy” om te kopen en te downloaden, en that’s it. Snel en gemakkelijk, en je verkleint er de ecologische footprint van je (legale) muziekcollectie mee, omdat er geen plastic, papier of brandstof voor transport wordt gebruikt. Zelfs de facturen van de iTunes Store worden electronisch verstuurd.

Als je ziet wel een schandalig hoge prijzen er nog steeds worden gevraagd voor cd’s, blijkt digitaal aankopen een steeds aantrekkelijker alternatief. Voorlopig wordt er bij The WAB nog geen DRM-vrije muziek aangeboden in het nieuwe iTunes+ concept, maar ook daar wordt aan gewerkt.

Laat ons even kijken naar dat jazz aanbod (de links in dit onderdeel brengen u rechtstreeks naar de iTunes Store als u iTunes hebt geïnstalleerd op uw computer). Wie denkt alleen maar obscure albums terug te vinden, heeft het al meteen verkeerd voor. Bij de essentials zitten albums zoals Chemins Croisés (Nathalie Loriers), Five (Mâäk’s Spirit), Countermove (Brussels Jazz Orchestra), Live at The Ancienne Belgique (Franco Saint Debakker). Het is bovendien meteen ook uw kans om de soms moeilijk te vinden maar (ook alhier) bewierrookte albums in huis te halen, zoals Narcissus (Narcissus Quartet), War (Rawfishboys), Open Questions (Jazzisfaction) en Orange For Tea (Tricycle).

Mijn shopping cart is al goed gevuld ondertussen.

(Dit artikel verscheen eerder bij Gentblogt.)

Een gedachte over “wab…”

Reacties zijn gesloten.