bravo metatale

Hoe meer protest ik er tegen zie opduiken, hoe meer argumenten men mij in dat protest aanreikt om Metatale een gezond initiatief te vinden.

Bon. Ondertussen kunnen we het er allemaal hopelijk over eens zijn dat de waarde van de Top 100 lijst vooral uit te drukken is in termen van marketing. De publicatie van die lijst genereerde genoeg buzz om Metatale meteen in de traditionele media vermeld te krijgen, en verder is het gewoon een zichtbaar gedeelte waaraan bloggers met een penchant voor lijstjes en statistieken zich aan kunnen op- of aftrekken.

Erm, circle jerking? Het groepje rond Gentblogt? Vanuit Gentblogt wordt nooit naar de persoonlijke blogs van de 26 redactieleden gelinked. Wij verwijzen wel naar elkaar, dat klopt, én naar Het Project zelf. Gentblogt is dan ook een (h)echte community, op een aantal niveaus, waar het groepsgevoel in de redactie er slechts één van is.

De invloed van Gentblogt wordt versterkt door de invloed van de leden van die community op elkaar én op andere mensen. En daardoor gaat ook de influence ranking van die leden mee omhoog natuurlijk. De waarde daarvan is relatief, want het bereik van Gentblogt is –hoewel Het Project dan tijdelijk hot mag zijn– zeer regionaal.

Niet dat wij daar wakker van liggen. (Of daar iets mee kunnen doen –er heerst nog steeds een no advertisements policy bij Het Project.) Staar u daar dan ook niet op blind op die zaken. Er is –dat weet u zelf ook wel– zoveel meer dan Gentblogt en wat daar rond beweegt, zoals die ‘algemene’ Top 100 reeds aantoont. Zoveel meer ook dan in de traditioneel-subjectieve populariteitslijstjes wordt opgesomd. Identificeer die interessante maar ongekende blogs. Vermeld ze op uw eigen blog, en geef ze zo de aandacht die ze verdienen. Op die manier creëert u uw eigen influence network.

En daar ligt meteen de echte waarde van Metatale –dat niet gericht is op bloggers maar op marketeers. Identificeer de verschillende influence networks. Welke blogs moet ik als reclamebureau aanspreken om mijn produkt in de juiste doelgroep visibility te geven? Al de rest is (voorlopig) van ondergeschikt belang.

Misschien moet de ‘blogosfeer’ maar eens leren verder te kijken dan zichzelve. Zij zijn niet (steeds) de doelgroep van alles en iedereen.

2 gedachtes over “bravo metatale”

  1. Soms hè, heel soms, kan het toch zo’n deugd doen om iemand tegen te komen die het snapt.

    😉

Reacties zijn gesloten.