shuffle

Met al die mp3-spelers, iPod en shuffle-toestanden, en gezien de promiscuïteit op pakweg last.fm, vraag ik mij af: wordt er nog wel naar albums geluisterd? Of stelt iedereen zijn playlist in op party shuffle?

Mij lijkt het op zijn minst een beetje raar. Ik stam uit de tijd waarin LPs voor het overgrote deel concept albums waren, die door de luisteraar als een samenhangend geheel dienden te worden gezien. Een aantal archetypevoorbeelden in de populaire muziek (een werk uit de klassiek muziek is bijna per definitie een samenhangend geheel) zijn: Sgt. Peppers van The Beatles, Tommy van The Who en The Dark Side of the Moon van Pink Floyd. Maar ook de studioplaten van The Alan Parsons Project (Tales of mystery and imagination, Gaudi, Freudiana), en verder The Kinks, David Bowie, Peter Gabriel en –in het recente werk– Daft Punk hebben dergelijke albums op het publiek losgelaten.

Op een LP stonden voor mij altijd al liedjes die doelbewust in een bepaalde volgorde werden geplaatst, en waarvan het de bedoeling was ze in die volgorde te beluisteren. Ik ben –zoals u wel al weet– grote Beatlesfan, en bij hen was het ‘concept’ overduidelijk. Het voornoemde Sgt. Peppers, maar ook The White Album, Abbey Road, en zelfs op de Grote Verzamelaars the Red Album en the Blue Album lijken de nummers een eenheid te vormen. Laat mij overigens een Beatlesalbum horen, en ik kan u telkens zeggen welk liedje er volgt.

Nu nog, als ik een plaat CD koop, verwacht ik een eenheid. Singles waren nooit aan mij besteed, tenzij als collectors item (ik heb hier nog wat EPs van Duran Duran bijvoorbeeld). Misschien is het ook dat wat mij zo sterk in jazz aantrekt: indien niet thematisch, zijn de nummers op zijn minst lyrisch en/of stylistisch verbonden, al mag het resultaat soms wat eclectisch overkomen –zeker in de moderne jazz varianten.

10 gedachtes over “shuffle”

 1. ik luister via itunes naar muziek op mijn pc, maar verder ben ik daar zeer ouderwets in (op enkele uitzonderingen na): ik lees gewoon onze CDs integraal in in itunes.

  Dus neen, ik doe normaal niet van party shuffle. En ja, CDs zijn nog steeds een geheel in mijn hoofd.

 2. Al mijn muziek staat netjes met covers georganiseerd in itunes. Ik gebruik net zoals i nooit partyshuffle en luister enkel naar albums!

  Dusja, albums leven nog bij mij.

 3. Hier ook, volledige albums. Tenzij het om feestmuziek gaat natuurlijk. Af en toe ook eens een knaller tussendoor.

  Maar toch is zo’n partyshuffle niet slecht. Van tijd tot tijd zet ik die eens aan en herontdek ik weer muziek waar ik al lang niet meer naar geluisterd heb. Ik gebruik namelijk altijd de intelligente playlist “onlangs toegevoegd”. Waardoor oudere muziek vaak in de vergeetput geraakt, wachtend op de herontdekking door de partyshuffle.

 4. Albums, alhier. Af en toe eens een ‘een liedje dat ik mooi vind’, maar echt wel hoofdzakelijk albums. Zowel op de pc als op de iPod.

 5. Het is langs de andere kant een prettige (en tijdrovende) bezigheid om uit kleine song-elementjes weer een groter geheel samen te stellen, een tien uur durende playlist b.v., dat moeiteloos en toch verrassend in elkaar overgaat ((welke vreemde gedachtenkronkels daarbij gemaakt worden, is voer voor het Guislain ), net zoals dat vroeger bij goede radio gebeurde (b.v. StuBru de eerste 10 jaar en nu nog wel ’s avonds zoals in Duyster). Langs de andere kant moet eenluisteraar ook al niet t

 6. Yep, albums in z’n geheel, als het moet gesplitst in meer dan 1 luistersessie.

 7. Yes! Iemand die lof predikt over de plaat “Gaudi”. Je kan dan al niet veel meer fout doen voor mij! Ik was tot voor kort iemand die -vooral in de auto- graag wisselde van nummer tot nummer, ondanks het feit dat ik enkele genoemde conceptplaten in mijn bezit heb. Last.fm recent ontdekt en ik durf nu al eens de “shuffle” te dansen. Voor het goede doel want zo leer je wel eens nieuwe en mooie dingen kennen. Als ’t maar muziek is…

 8. Gaudi! Freudiana! Zijn dat niet van de weinige CD’s die ge via mij hebt leren kennen? Ik heb die grijsgedraaid toendertijd. Heb ik eigenlijk nog eens zin in… Afspraak vanavond met mijn i-pod bij je mac?

Reacties zijn gesloten.