Daar zijn kosten aan, maat!

De madam was amper aan haar weblog is begonnen (had ik dat al gezegd), of ze had al een uitgebreide wishlist klaar. Dat ging van hosting (pairNet), een wordpress theme (dat was lang geleden, misschien moet ik nog eens aan mijn eigen WP theme prutsen), en al gauw kwam daar de verzuchting naar digitale foto’s bij.

We zouden de analoge foto’s van haar µ[mju:]-II kunnen laten inscannen bij ontwikkeling, maar daarmee mist ze natuurlijk de hele instant gratification van de hogere versnelling waarmee ze met haar nieuwe online experience in terecht is gekomen. En ik kan haar daar maar moeilijk ongelijk in geven.

Dus kijken we even rond. Het toestel moet compact zijn (lees: in een piepkleine handtas passen). Waarmee we meteen al een DSLR uitsluiten (jammer, want er is min of meer beslist dat mijn D70 eindelijk mag/kan geüpgraded worden –D200? D80?), maar tevens toestellen zoals de excellente Powershot G7. Al doet deze laatste geen RAW meer (net zomin als die IXUS -toestellen), en ik zou het zeer op prijs stellen dat het ook in RAW kan opslaan, dan kan ik het zelf ook eens meenemen.

Zo’n Lumix met een Leica lens (de FX07 of de LX2) misschien. Of een Richo Caplio GR.

Maar eigenlijk ben ik al lang niet meer thuis in die compacte digitale camera’s. Suggesties?

17 gedachtes over “Daar zijn kosten aan, maat!”

 1. ik kijk uit naar uw aankoop, want ik heb een compact toestel nodig voor op mijn reizen en in the jungle enzo…
  ik ga niet beginnen sleuren met mijn D70
  rond mijn nek en rugzakken 😉

 2. Je weet dat ik een Ricoh GR Digital heb (er komt daar geen Caplio in voor). Leuk toeste, doet raw, volledig manueel in te stellen, maar echt een ramp om volledig automatisch te fotograferen bij weinig licht (feestjes). Als uw vriendin dus graag in het wildeweg wil rondklikken zou ik alleszins geen GRD aanraden. Die Olympu mju digitaal zijn ook ten stelligste af te raden! Dat ze zoiets nog durven maken…

  Ixus is klein en maakt keer op keer verbazend goede foto’s met heel veel kleurintensiteit. Vooral de manier waarop canon de flitsintensiteit weet te regelen is goddelijk. Het gebrek aan raw is toch geen probleem op een compact toestel. Dat is zoals een VW Polo kopen maar er een Porsche motor in willen. My advice would most definately be the Canon IXUS (onder de 6mp is meer dan goed genoeg, want je kent ook wel de megapixel mythe).

  Over de Lumix kan ik weinig zeggen want geen persoonlijke ervaring, maar ik hoor daar erg veel goede dingen over. Vaneigens ook een aanrader. Hoewel het argument “Leica lens” wel sterk overdreven is. De naam ja, maar meer ook niet. Een Leica lens kost, zoals jij maar al te goed weet, meer dan enkele compactcamera’s samen. Marketing, meer niet.

 3. Een Fuji F30 (of zijn opvolger) misschien? Naar ’t schijnt heel goed op automatisch en zowat de enige compact die goeie resultaten haalt op hoge iso’s.

  Iso 400 is voor mij toch bijna een must en de meeste compactjes zijn onbruikbaar op iso 400.

  Mijn moeder heeft een ixus en ik sta ook vaak versteld van de foto’s. Mocht Canon nu ook eens werk maken van de hoge iso’s …

 4. Digitale compactcamera’s?
  Allemaal steengoed – stuk voor stuk.

  Overstappen naar digitaal?
  Moet je doen – zeker nu je online gaat.

  En wat met die

 5. Dat argument leica lens is inderdaad sterk overdreven, want erg content was ik niet van mijn Panasonic Lumix FZ7.

 6. @Djivy: no way 🙂
  @spanssnaps: net zoals de G7: te groot

  (Eens zien: Fuji Superia filmpje: max 3 EUR; ontwikkeling + inscannen + kleine proofs: 10 EUR. 25 filmpkes volledig verwerkte filmpjes (600 foto’s) voor de prijs van 1 digitale compact.)

 7. Pijn in het hart?
  Ik krijg hier bijna de indruk dat het mij absoluut niet gegund is…;)

  Even ter verduidelijking: de mju II of Stylus Epic (same thing) is de geestelijke opvolger van de legendarische Olympus XA – stilaan een cultobject aan het worden. Beide hebben een vaste 35mm 2.8 die menig SLR-lens voor schut zet. De minuscule dimensies maken dit

 8. onmiddellijk terug een ixus 550, of 650 die zijn maar 150 euro meer bij mediamarkt en waren fantatisch goed (meer heb je niet echt nodig) en maken kwaliteatieve filmpjes ook. (running to mediamarkt now) (oh en ja, ik ben een freak an zou liefst het grootste en het beste hebben, maar dezen heb ik echt het liefst mee gewerkt, enn gemakkelijk UI ook. echt.)

Reacties zijn gesloten.