gruwel

Read it and weep: Helft besneden vrouwen clandestien verminkt (DM 2006/11/06). Niet zozeer omwille van het clandestiene aspect, maar wel degelijk over die verminking zelf.

De meest verregaande vorm van vrouwenbesnijdenis, infibulatie, gaat als volgt: de clitoris wordt met een glas of scheermesjes uitgeschept, de grote en de kleine labia worden weggeknipt. De wondranden worden afgeschuurd met een steen en dicht genaaid, soms met visdraad.

“Het enige wat overblijft is een opening ter grootte van een speldenknop als ’toegestane’ uitgang voor urine en menstruatiebloed: de zogenaamde pinpoint”, vertelt Goerdin. “Hoe kleiner het gaatje en hoe gruwelijker de operatie, des te duurder de bruid. Veel doula’s lokken een ontsteking uit om het littekenweefsel taaier en de vrouw minder toegankelijk te maken.”

Zie ook het artikel over Clitoridectomie op wikipedia (veel meer uitleg in EN versie).

6 gedachtes over “gruwel”

  1. Ik vind het ook gruwelijk, maar tevens uitermate onzorgvuldig dat in dit artikel een link wordt gelegd tussen genitale verminking en doula’s. Doula’s zijn namelijk bevallingscoaches, die een vrouw en eventuele partner emotioneel bijstaan gedurende de bevalling. Dat het woord in Afrika in een andere betekenis in gebruik zou zijn, is mij nooit ergens gebleken en is bovendien irrelevant.

  2. Foei! Wat worden doula’s hier uitgemaakt voor mensonteerdende mensen! Er klopt niks van! Dat doen europese doula’s ZEKER NIET! In plaatst dat de schrijver zich eerst op de hoogte stelt van wat doula’s echt doen worden we nu betiteld van zeer onaangename zaken!

Reacties zijn gesloten.