op schema

Wat ik telkens weer opmerkt, zo tijdens die festivals, is hoe totaal vervreemd men raak uit de normale context. Het lijkt wel alsof mijn doel in het leven eruit bestaat zoveel mogelijk films te zien, en dat alles wat zich daarbuiten bevindt niet echt is. Ik heb ook amper tijd om de films te bespreken, wat niet zo’n ramp is, gezien de meeste pas in roulatie worden gebracht, lang nadat het Filmfestival is afgelopen.

Drie films worden echter vanaf woensdag in de zalen vertoond, en slechts één daarvan heb ik tot nog toe besproken. Ik heb ze wel alledrie gezien: Perfume: The Story of a Murderer, Sketches of Frank Gehry (bespreking), en The Queen. Die laatste zal ik vermoedelijk nog op tijd kunnen bespreken, maar voor Perfume had ik eigenlijk eerst graag nog het boek herlezen.

Zo zit ik eigenlijk met drie boek/film-combinaties: ik lees momenteel Live Flesh (Ruth Rendell), dat Almodovar heeft verfilmd tot Carne Tremula; dan is het de beurt aan Perfume; en daarna The Black Dahlia (komt pas op 8/11 uit). Hoogst waarschijnlijk worden ze ook in die volgorde hier (wat betreft de eerste) en ook op Het Project (de laatste twee) besproken.

In het geval ik het niet haal: The Queen is de moeite, maar ik heb er een paar bednkingen bij; Perfume vond ik niet goed, maar ik blijk met mijn oordeel nogal geïsoleerd te staan, en Sketches of Frank Gehry moet u zeker zien als u in Gehry bent geïnteresseerd. Geen meesterwerk, maar ik heb mij niet verveeld. Anders kan u er de bespreking nog eens op nalezen?