domestica

Eigenlijk wilden we gisterenavond naar de cinema. Gezien mijn tijdelijke hypersomnische toestand leek me dat evenwel niet een ideaal scenario. (Bovendien is er momenteel ook betrekkelijk weinig interessants te zien in de Gentse zalen.) Uit eten leek een veel betere optie.

Tegen beter weten in zijn we eerst gaan neuzen bij Soup Culture, maar daar is (blijft) alles evenwel gesloten tot ergens midden september. Filip heeft namelijk De Foyer (NTG) overgenomen, en steekt momenteel alle energie in het klaarstomen van de ruimte aldaar. (We kunnen maar beter nu al een plaatsje reserveren.)

Domestica werd door Tessa voorgesteld als alternatief. Bijna pal naast de Mineral (waar ik minder goede herinneringen aan heb) ligt het restaurant van Vincent De Leenheer. Een donkere, stijlvolle inrichting, met spaarzame rode lampekappen verlicht, wordt door de bar van de ingang afgescheiden. Hoe knus het binnen is kunnen we u echter niet vertellen, want wij kozen ervoor om –in de huidge weersomstandigheden– buiten plaats te nemen onder de parasol.

Tessa nam een apéritif maison, champagne en pêcher mignon, ikzelf hield het bij water tijdens de maaltijd. Het aperitief werd vergezeld van een glaasje peperroomsoep en een hapje gerookte zalm. De kaart zag er enigszins saai maar degelijk uit.

Voor het voorgerecht lieten we ons verleiden tot Tartaar van Tonijn (15 EUR) en Schotse Zalm (13 EUR). De tartaar was vermengd met geroosterde sesamzaadjes en gewenteld in sesamzaadolie, wat een bewezen, smakelijke combinatie is. De Schotse zalm was niet gerookt, maar rauw, wat voor een veel aangenamer smakenpallet zorgde. De zalm was bestrooid met peper en versnipperde ajuin, en een zestal stukken appelsien lagen in stervorm op het bord geschikt. Geslaagde combinatie.

Als hoofdgerecht nam Tessa een Salade van Sardienen –een grote variant van het voorgerecht (16 EUR)– terwijl ik voluit ging voor de Entrecôte van Charolais met pepersaus en frietjes (20 EUR). Het vlees was echt saignant, zoals gevraagd, en heerlijk mals. Van de sardienen heb ik niet geproefd, maar die werden aan de overkant met tevredenheid naar binnen gesmikkeld.

Een dessert mocht niet ontbreken, zo vonden wij, en we werden verwend met een Sabayonne met Rode Vruchten (7 EUR) en mijn gedoodverfde Crème bruléé (6,50 EUR). De crème was afgekoeld, zoals het hoort, met de suiker erbovenop gecarameliseerd (en nog warm). Niet steenhard, zoals we al te vaak hebben gekregen, maar perfect krokant. Geloof mij, er is een groot verschil.

Het totaal klokte –tot onze verbazing– af (met huiswijn en koffie en thee) op maar liefst 120 EUR. Dat leek ons een ietsje aan de hoge kant, en we hebben er zéker niet de duurste gerechten of drank uitgehaald.

Domestica is een weinig verrassend, maar degelijk restaurant. De bediening is vlot en goed, net zoals de aankleding, en het eten is er smakelijk en in geschikte porties bereid.

4 gedachtes over “domestica”

  1. Ik ben ook crème bruléé-fan en kenner! Als er één op de kaart staat bestel ik dat altijd! Inderdaad, veel verschil. Dit jaar verkochten ze er zelf op de Gentse feesten! Maar geen vers gebrand suikerlaagje, gelijk het moet. En de crème zelf was uit een literpak denk ik (te koop in horecamarkten).

    Hmm. Kwijl. Mijn broer kan dat fantastisch klaarmaken. Als hij er nog eens klaarmaakt zal ik een potteke voor u reserveren.

  2. jawadde, zo lekker frans tafelen 😉
    in frankrijk is het plat water gratis, mss moeten ze dat in belgie ook maar doen vind ik

  3. bespreking is bevestiging van vermoeden; hebben voor enige weken eens naar menukaart staan kijken en ik dacht al dat dit stond voor ‘degelijk’ maar tikje aan de dure kant en eerder ’traditioneel’ (wat niet slecht hoeft te zijn natuurlijk)

  4. Ik denk dat mensen eens meer prijzen dienen te vergelijken tussen restaurants. Ik vind hoegenaamd niet dat Domestica duur is, integendeel prijs, kwaliteit en portie zijn hier uitermate goed op elkaar afgestemd. Persoonlijk ben ik vrij goed op de hoogte van versheid van producten en hier geldt de versheid als absolute must, waarvoor ik grote bewondering heb voor de chef. De sfeer en de bediening zijn enorm aangenaam, niet enkel op het terras maar in de winter eveneens binnen. Het is zeker en vast een aanrader!

Reacties zijn gesloten.