De Morgen Jazz

Hoe zit het nu met die jazz cd’s van DM? Een koopje toch?

Natuurlijk wel. Ik ben ook best te vinden voor dergelijke acties, omdat het een bepaald onderwerp bij een breder publiek kan introduceren.

Zou (zal) ik ze zelf kopen? Nee. Ik ben geen fan van dergelijke verzamelboxen. Meestal bevatten ze gewoon ‘goedkoper’ werk (waarbij goedkoop niet slaat op de kwaliteit van het werk, maar wel op de kostprijs die moet worden betaald voor de rechten op de verkoop/verdeling), en ben je beter af met een aantal full price cd’s die representatief zijn voor het oeuvre van de muzikant. Het probleem hierbij is natuurlijk: waar vind ik die. En op die manier is zo’n actie van DM zeer interessant voor wie al een beetje in jazz is geïnteresseerd. (Al gaat het hier voornamelijk over ‘oudere’ jazz.)

Moet ik mij daarvoor op DM abonneren of gedurende 20 weken trouw die krant kopen? Mogelijks niet. Als Vincent’s opmerking (van een tijdje geleden) klopt, moet je de cd’s bij Standaard Boekhandel kunnen afhalen zonder ook maar één krant te kopen. Zonder aankoopverplichting, heet zoiets.

BTW, op Jazzforum is er een interessante discussie aan de gang over de actie.

En over verzameldozen gesproken: zelf was ik nogal te spreken over de ECM :rarum serie. Een doos met Selected Recordings I-VIII met de eerste acht cd’s in de serie (werk van Keith Jarrett, Jan Garbarek, Chick Corea, Gary Burton, Bill Frisell, the Art Ensemble of Chicago, Terje Rypdal, and Bobo Stenson) is te koop voor 90 EUR volgens hun site of 120 EUR volgens Amazon. Wel een pak duurder dan de DM cd’s.