boeken 200512

Zie ook vorige maand:

* te vermijden / ** genietbaar / *** onderhoudend / **** aanrader // ***** onmisbaar

Waarbij de vijf sterren slechts uitzonderlijk worden gegeven; de eigenlijke rating is dus een score van 1 tot 4.

 1. The Brooklyn Follies (Paul Auster) ****
  Schitterend. I was looking for a quiet place to die. Someone recommended Brooklyn, and so the next morning I traveled down there from Westchester to scope out the terrain. Totdaar de twee openingszinnen. (Nee dit is geen boek over dood of euthanasie, het heeft er in de verste verte niks mee te maken.) Auster schrijft een heerlijk, typisch Amerikaans, proza, gedreven, fast paced, op het tempo van een goede road movie (ook al zo typisch Amerikaans).
 2. De engelenmaker (Stefan Brijs) ***(*)
  Een recensent schreef dat het enige wat aan dit boek ontbrak, een lezer was. Zo ver zou ik het niet drijven, maar vast staat dat dit één van de betere (nederlandstalige) boeken van 2005 is. Pretentieloos (itt Spaey, Grunberg, etc), leest heel vlot, en lijkt wel klaargestoomd om in een scenario om te zetten. (Maar laat het dan alstublieft een betere regisseur dan Deruddere zijn.) Aanrader.
 3. The Penelopiad (Margaret Atwood) **
  Lang niet zo goed als Wintersons Weight. Er wordt teveel verondersteld; Atwood wil aan de Odyssee vanuit Penelope’s standunt weergeven, maar slaagt er niet in dit thema naar behoren uit te werekn. Ze laat zich teveel bevatten in het keurslijf van de mythe. Een gemiste kans!
 4. Bankvlees (Jan Van Loy) **(*)
  Veel meer pretentie dan Brijs. Van Loy zweeft ergens tussen Brusselmans en Verbeke, maar neigt teveel naar Brusselmans. Overigens, waar gaat dit boek eigenlijk over? De thematiek en het opzet doet mij nog het meeste denken aan The Edukators (bespreking). Aan de samenleving valt niet te ontsnappen, lijkt de boodschap. We are the Borg. Resistance is futile. You will be assimilated. Hm. Ik stel het misschien wat te negatief voor, maar een echte hoogvlieger is dit toch niet.