boekenbeurs blijft in a’pen

Het was een scheet in een fles: Boekenbeurs blijft minstens nog een jaar in Antwerpen, zo werd vandaag ergens op de cultuurpagina’s van DS weggemoffeld. De Boekenbeurs komt dan toch niet naar Gent?

Volgende week praat Joris [Geert Joris, directeur boek.be] met het Gentse statdsbestuur, al lijkt dat eerder een stok achter de deur voor Antwerpen. “Au fond willen we in Antwerpen blijven,” verduidelijkt Joris. “Maar we willen het Gentse alternatief toch goed uitwerken.”

Dan hopen we toch maar dat Sas Van Rouveroij (Gentse Schepen van Cultuur) eerst opnieuw om duidelijkheid vraagt (Gent wil geen opbod, DS 18-11-2005).

“Ik denk niet dat er een vrije markt bestaat waarop dit soort cultuurevenementen kan gaan shoppen”, zegt Van Rouveroij. “Als we de concurrentie tussen de steden laten spelen, dan zal het de steden veel geld kosten. Het zal de evenementen op de lange termijn ook niet ten goede komen. Het vorige bestuur van Boek.be is al eens met mij komen praten, in 2001 was dat. Toen kreeg ik duidelijk het gevoel dat ze mij een dossier wilden laten opstellen waarmee ze Antwerpen op kosten konden jagen. Daar dans ik niet in mee.”

De bevoegdheden van Philip Heylen (de Antwerpse Schepen van Cultuur) zijn beperkt, aldus Joris. Er zijn wel plannen om het beursgebouw uit te breiden, het openbaar vervoer en de parkeergelegenheid te verbeteren, maar er zijn geen garanties van het Antwerpse stadsbestuur.

“Het water tussen ons is niet erg diep, maar ik wil mij niet laden afleiden door beloftes zolang er niets op papier staat,” zegt Geert Joris, de voorzitter van Boek.be. “Als Antwerpen volgend najaar een nieuwe schepen van Cultuur krijgt die de boekenbeurs niet gunstig gezind is, en ik heb niets op paier, dan zijn we terug naar af.”

M.a.w. de kat wordt nog even uit de boom gekeken. Niets nieuws onder de zon, want de laatste jaren is er telkens opnieuw heisa over de tekortkomingen van het gebouw waarin jaarlijks de Boekenbeurs plaatsvindt. Dat gaat dan gepaard met de nodige dreigementen over een herlocalisering van het evenment, maar au fond blijft de Boekenbeurs waar ze is, en blijft het probleem onopgelost.

Van uitstel komt afstel, zegt ons moeder altijd.