de boekenbeurs

Geamuseerd las ik het artikel Gaat Boekenbeurs verhuizen? in DS (12-13/11/2005), ter afronding van de boekenbeurs 2005.

Het Antwerps Bouwcentrum is te klein voor de boekenbeurs, dat is al jaren gemeengoed. Dit jaar is nog maar eens gebleken dat enige vorm van comfort bij een beursbezoek gewoonweg onbestaand is. Al hebben we dat uit de pers, want zelf wagen we ons daar niet langer, gezien onze aan het agorafobe (of is het demofobe) grenzende gezonde afkeer van massa’s.

Een deel van het succes van de boekenbeurs is volgens de analyses waarmee u dezer dagen ongevraagd rond de oren wordt geslagen, terug te vinden in de evolutie van de beurs. Er worden niet louter boeken verkocht, maar door de toename van de randactiviteiten verwordt het evenement tot een heus boekenfestival. En het Bouwcentrum is daarvoor te klein.

Zegt Geert Joris, directeur boek.be, dat organisator is van de boekenbeurs in DS:

Het Bouwcentrum stond al vaker ter discussie, maar er is nog nooit een item van gemaakt. Ik vermoed dat ze bij de verkeerde directeur zijn terechtgekomen, want ik ga dat wel doen. Economisch zijn er weinig redenen om in het Bouwcentrum te blijven. Antwerpen beschikt niet over een alternatief. Voor een congrescentrum met de vereiste faciliteiten kun je alleen in Gent terecht. Op dit moment hebben we daar terreinverkennende gesprekken. Hoewel we straks ook nog samenzitten met burgemeester Patrick Janssens van Antwerpen.

Dat komt er natuurlijk van een Gentenaar aan het hoofd van boek.be te plaatsen. (Een congrescentrum, dus het ICC in het Citadelpark?)