boekenbedrijf

Wat lees ik in mijn (Tessa’s) gazet (DM), des ochtend op mijn nuchtere maag? Geert Joris nieuwe directeur van Boek.be

Geert Joris volgt Dorian van der Brempt op als algemeen directeur van Boek.be, de overkoepelende organisatie van Vlaamse boekhandelaars, importeurs en uitgevers en tevens organisator van de Boekenbeurs. Van der Brempt had in juli zijn vertrek al aangekondigd en even later volgde voorzitter André Van Halewyck zijn voorbeeld. Volgens Van Halewyck was het onmogelijk gebleken om van de vakvereniging een dynamische organisatie te maken.

Geert Joris (°1960) studeerde moraalwetenschap aan de Universiteit Gent en volgde enkele opleidingen aan de Vlerick School voor Management. Hij leidde het pre-pressbureau Griffo en drukkerij Imschoot van 1991 tot 2000 en vervulde vervolgens interim-managementopdrachten bij diverse bedrijven.

Eerder verzorgde hij enkele opdrachten voor boek.be die betrekking hadden op Boekenbank en de belangenvereniging van het Vlaamse boekenvak.

Voor ex-Boek.be-voorzitter André Van Halewyck is nog geen vervanger gevonden. “Het voorzitterschap wordt tijdelijk waargenomen door de voorzitters van de organisaties van de boekhandelaars, de importeurs en de uitgevers, tot de rust in de organisatie is teruggekeerd”, aldus Van Halewyck.

En nu wil Geert Joris toch wel niet mijn (en Michels) eerste werkgever geweest zijn zeker? En Mens™ waarmee ik destijds (met o.a. Patrick Belpaire) in U&I Learning zat?

Hetzelfde gegeven vinden we vanzelfsprekend ook terug in DS (Nieuwe directeur voor Boek.be), waar we iets meer uitleg krijgen over de aanpak:

Geert Joris volgt Dorian van der Brempt op als algemeen directeur van Boek.be. Van der Brempt kondigde in juli aan dat hij directeur wordt van het Vlaams-Nederlands huis De Buren in Brussel. Zijn vertrek kwam na een woelige periode waarin Boek.be op een paar jaar tijd vier keer van directeur veranderde: Van der Brempt zelf, René Van Loon, Paul Van Lil en weer Van der Brempt.

Joris hoopt Boek.be weer in kalmere wateren te sturen. Hij voltooide eerder al losse projecten voor de organisatie, in verband met de Boekenbank en de administratie. Eerder leidde hij het pre-press bureau Griffo en drukkerij Imschoot. De verenigingen die samen Boek.be vormen, verwachten op korte termijn dat Joris de rust terugbrengt, een aantal organisatorische hervormingen voltooit, de communicatie tussen de leden optimaliseert en een beleidsplan voor de komende jaren opstelt.

Als de voorgeschiedenis wijst op ‘directeurmoeheid’ bij Boek.be, dan ervaart de nieuwe directeur het niet zo. “Het is duidelijk dat ik deze baan niet voor korte tijd beoog.” Dorian van der Brempt en ontslagnemend voorzitter André Van Halewyck lieten deze zomer horen dat Boek.be ter plaatse trappelt, maar zo ziet Joris het niet. “Een paar dingen zijn wel degelijk veranderd. Je kunt moeilijk ontkennen dat Boek.be serieus heeft gescoord met de Boekenbank (een on-line-overzicht van alle in Vlaanderen verschenen boeken, red. ) Bovendien heeft Dorian van der Brempt van het eerste moment leven in de brouwerij gebracht – een sfeer die Van Loon en Van Lil hebben proberen te behouden.”

Joris kondigt een andere aanpak aan. “Ik denk dat Dorian heeft geprobeerd een aantal dingen door te duwen. Maar Boek.be is in de eerste plaats een ledenorganisatie. De directeur heeft er een steunende rol, geen initiatiefnemende. Ik kan breder werken dan Van der Brempt, omdat ik een generalist ben, maar ik zal waarschijnlijk minder artistiek, meer zakelijk werken. Ik vind het boek een fantastisch product, maar ik ben er altijd vrij economisch mee bezig geweest.”

Het tijdstip van zijn aanstelling, in de aanloop naar de Boekenbeurs, noemt Joris ‘ideaal’. “Ik begin tijdens een drukke periode te werken. Met de organisatie van de Boekenbeurs hoef ik me niet te bemoeien: die draait al 75 jaar. De beurs geeft me de gelegenheid om op veertien dagen tijd veel mensen te ontmoeten en te horen wat zij van mij verwachten.”

Proficiat hé, Geert!

Zie ook: boek.be en de boekenbank. (Hoe zit het eigenlijk met ruit?)

3 gedachtes over “boekenbedrijf”

  1. Ergh ja, en, come to think of it, de mijne Christian ik-ben-zijn-achternaam-vergeten van de Quick in Gent Zuid.

Reacties zijn gesloten.