nog downloads

Rechtszaken tegen downloaders hebben een averechts effect (DM), Optreden tegen downloaden werkt contraproductief (DS): vandaag staat het in alle kranten, dus moet het wel waar zijn.

De tegenargumenten blijven dezelfde (*geeuw*):

Marcel Heymans, voorzitter van de Ifpi, vindt de studie van wereldvreemdheid getuigen. “Het is een hypothetische studie: je vraagt mensen naar dingen die ze niet kennen, dat is moeilijk om te beantwoorden. Bovendien hadden ze beter mensen ondervraagd die al tegen de lamp gelopen zijn. Ik denk dat weinigen van hen nog illegaal zullen downloaden.”

Zo staat in DS te lezen. Volgens DM is er wel degelijk onderzoek verricht bij de ‘gepakten’:

Uit de studie blijkt dat de dreiging met zware straffen in het begin wel een afschrikeffect heeft, waardoor de downloaders in kwestie zich een tijdje koest houden. Maar op lange termijn gaan ze meer downloaden dan studenten die eerder werden blootgesteld aan gematigder straffen. Lichte straffen hebben volgens de onderzoekers dus meer zin dan zware boetes.

Enfin, ik wou gewoon een excuus om naar het rapport te linken. Je kan het vinden op de site van het Center for Advanced Studies in Law and Economics van de Universiteit Gent. Onderaan de pagina, CASLE Paper no. 6: Ben Depoorter, Sven Vanneste and Alain Van Hiel – Gentle Nudges V. Hard Shoves In Copyright Law: An Empirical Study On The Conflict Between Norms And Enforcement (PDF, 380kb, 19 blz).